Mesić za suzdržanost Hrvatske glede rata u Gruziji

13.08.2008.
u 16:51
Pogledaj originalni članak

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić ocijenio je u srijedu da bi Hrvatska trebala pokazati suzdržanost po pitanju rata u Gruziji.

"Smatram da ne smijemo biti žestoki kao što je bilo najavljeno. Trebamo pokazati suzdržanost, jer smo i s jednom i s drugom stranom u prijateljskim odnosima. Moramo dozvoliti da se utvrde sve činjenice u vezi sukoba, kako bismo donijeli konačne sudove", rekao je Mesić u intervjuu za Hrvatski radio.

Ocijenio je kako "nije dobro da se Hrvatska prerano svrstava i pokvari odnose s bilo kojom stranom".

Mesić je potvrdio i da ga iz Banskih dvora nisu kontaktirali u vezi stanja u Gruziji prije nego je Vlada objavila svoju izjavu. On je međutim dodao da je, kao sukreator vanjske politike, naknadno intervenirao i Vladi poslao svoja razmišljanja za stav koji će Hrvatska zauzeti pred Vijećem sigurnosti UN-a.

Najavio je da će se, odmah po povratku s Hvara gdje se odmara s obitelji, sastati s premijerom Ivom Sanaderom, s kojim je, kaže, u dobrim odnosima.

Slovenskom ministru vanjskih poslova Dmitriju Rupelu, koji je izjavio da granična pitanja sa Slovenijom Hrvatska treba riješiti prije ulaska u EU, Mesić je uzvratio da je to "dosta čudno, jer to nije rekao kad je Slovenija ulazila u EU".

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija izrazilo je u nedjelju navečer "duboku zabrinutost u povodu posljednjih oružanih sukoba i pogoršanja situacije u pokrajinama Gruzije Južnoj Osetiji i Abhaziji".

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija u priopćenju je dodalo da se "Hrvatska pridružuje zajedničkoj izjavi Europske unije po ovom pitanju, te poziva sve strane da se suzdrže od nastavka sukoba i djeluju u smjeru smirivanja napetosti, a u cilju izbjegavanja daljnje eskalacije sukoba".

(Hina) xibob ydv

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr