POLEMIKA Ankica Tuđman ponovno reagira na izjave predsjednika Mesića

Mesić je '80-ih bio beznačajna figura

Foto: import
Mesić je '80-ih bio beznačajna figura
15.11.2005.
u 19:17
Pogledaj originalni članak

“U Večernjem listu od 13. studenoga ponovno se oglasio Stjepan Mesić s novim lažima izjavama koje dokazuje time što on 'nije kriv ako se netko nečega ne može sjetiti’. Ja pak nisam kriva što se g. Mesić ne može susresti s istinom, te iznosi neistine o događajima i činjenicama koje su općepoznate i koje se mogu provjeriti”, poručuje Ankica Tuđman u novom reagiranju, potaknuta izjavama predsjednika Mesića. Mesić tvrdi:  ”Ankica Tuđman... /je/ ... posjetila braću Vrhovec, Jakova Blaževića i predsjednika Sabora Jakova Sirotkovića. Sve je ona obilazila, ali nitko nije mogao riješiti Tuđmanov problem što je u zatvoru...

I onda smo Marko Koprtla i ja dogovorili... na koji se način Tuđmana može dobiti van... i koga izabrati da napiše pismo”. Mesićev problem je u tome, kaže gospođa Tuđman, što “ja nikoga od tih ljudi nisam obilazila '80-ih, nego neke od njih '72. kad je moj suprug bio prvi put u zatvoru.

“Dok je moj suprug bio drugi put u zatvoru, nikoga nisam obilazila, ali sam napisala niz pisama upravi KPD Lepoglava, političkim dužnosnicima, koja su objavljena u knjizi 'Usudbene povjestice’. Tamo je objavljeno i moje pismo Bogdanu Cnobrnji. I svatko se može uvjeriti da je laž ono što Mesić tvrdi: pisala je Crnobrnji 'da će se Tuđman ubiti...’. Mesić fabricira i odgovor Tolje Crnobrnje: 'Ankica Tuđman trebala bi dati kopiju pisma javnosti na uvid’. Moje pismo Bogdanu Crnobrnji pisano je 6. srpnja 1984.. Odgovor Bogdana Crnobrnje meni (izvaci iz pisma):

'Poštovana drugarice Ankice,...  Reći ću samo da u mjeri u kojoj se Franjo bori protiv unitarizma i hegemonizma bilo koje boje i preteksta, a za samoupravni socijalistički federalizam u Jugoslaviji, slažem se. Da li je u toj borbi uvijek našao pravu mjeru i najbolji metod nisam sasvim siguran. Napisao sam danas pismo drugu Jakši Petriću i zamolio sam ga da upozna s pismom koga ocijeni da treba. U pismu sam rekao da nam je potreban humaniji i demokratskiji odnos u Franjinu slučaju zbog lošeg zdravlja i poodmakle dobi, ali ne samo zbog toga. Drugarski pozdrav šalje ti, Tolja Crnobrnja.’

Povijesne okolnosti i političke prilike odlučivali su tada o sudbini mojega supruga. U svemu tome Mesić je tada bio sporedna i beznačajna figura, koja si danas želi pripisati neku važnost i značenje. Mislim da ovoj 'polemici’ zbilja više ništa nije potrebno dodati jer citirani dokumenti sve govore”, zaključuje A. Tuđman.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr