POSJET TURSKOJ

Merkel je tek u Ankari shvatila odjeke politike prema Turskoj

Foto: AFP
Merkel je tek u Ankari shvatila odjeke politike prema Turskoj
29.03.2010.
u 20:41
Njemačka i turska vlada različito gledaju na ulazak Turske u Europsku uniju, problem turskih škola 
u Njemačkoj te na pitanje sankcija problematičnom Iranu.
Pogledaj originalni članak

Kancelarka Angela Merkel izjavila je prvog dana posjeta Turskoj da “privilegirano partnerstvo Turske u EU nije imalo dobre konotacije”. Tagesspiegel navodi da je dvodnevni posjet uspješan već stoga što sukob čelične kancelarke i turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana nije produbljen.

Mrzi li Angela Merkel Tursku?  

Sastanak u Turskoj neće biti opušten zbog prijepora između šefova dviju zemalja. Osnovni je problem ulazak Turske u EU.  Merkel Turskoj nudi “povlašteno partnerstvo” koje je Turska prije nekoliko dana odbila jer se takav izraz ne spominje ni u kakvim zakonskim aktima EU.

 Iako je Turska zahtjev za članstvom podnijela još 1959., a kandidatkinja je od 2005., sedam od 35 poglavlja blokirano joj je zbog njezina nepriznavanja Cipra. Suočena sa sukobima s Ankarom koji posljednjih dana kulminiraju, A. Merkel izjavila je nakon sastanka s Erdoganom da njena vlada ostaje pri procesu o ulasku Turske u EU s “nedefiniranim uspjehom na kraju”.

 Španjolska, koja predsjeda Unijom, zagovara puno članstvo Turske. To priželjkuje i poslovni svijet u Njemačkoj jer Njemačka s Turskom ima veću trgovinsku razmjenu nego, npr., s Japanom. U siječnju je njemački liberalni ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle u Istanbulu neizravno obećao da će zastupati punopravno članstvo Turske, zbog čega su ga koalicijski partneri iz CSU i CDU kritizirali.

Novi spor u nizu izazvao je zahtjev Turske da se u Njemačkoj dopuste turske gimnazije. Erdoganova vlada poziva se na to da u Turskoj postoje njemačke škole. Službeni Berlin taj argument ne priznaje kao relevantan te se protivi turskim školama jer “poznavanje jezika smatra presudnim za integraciju i uspjeh u društvu”. O dubini podjela dvoje državnika svjedoči i to što se Erdogan tijekom posjeta Libiji pitao “odakle njemačka mržnja prema Turskoj”.  

Sankcije Iranu  

Erdogan, predsjednik Abdulah Gül i A. Merkel razgovarat će i o Iranu. Turska se kao nestalna članica Vijeća sigurnosti i glavni regionalni politički igrač protivi sankcijama Teheranu smatrajući da je vrijeme za pregovore jer su sankcije dosad bile neuspješne. A. Merkel, međutim, želi sankcije što prije. Toj temi blisko je i pretresanje problema s jedinom regionalnom nuklearnom silom – Izraelom. 

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr