što je rekla zokiju?

Merkel: Imam dva mobitela, ne mogu reći koji je bio prisluškivan

Foto: ''
zoran milanovic,angela merkel,portal
Foto: ''
zoran milanovic,angela merkel (1)
Foto: ''
zoran milanovic,angela merkel (1)
25.10.2013.
u 12:18
Televizijske kamere zabilježile su kako kancelarki Merkel, koja sjedi za stolom i priprema se za početak sastanka, prilazi hrvatski premijer Zoran Milanović. Objašnjavao joj je nešto što se na snimci ne može čuti.
Pogledaj originalni članak

Koliko mobitela koristite, koji od njih je targetiran u navodnoj američkoj operaciji nadzora vaših komunikacija, koji je najzanimljiviji razgovor koji su mogli čuti nadzirući vaš mobitel? To su samo neka od pitanja koja su postavljena njemačkoj kancelarki Angeli Merkel na ponoćnoj konferenciji za novinare u Bruxellesu nakon završetka prvog dana Europskog vijeća koje je dijelom raspravljalo i o prisluškivanju u režiji američke tajne službe NSA.

– Uvijek sam pokušala odvojiti stranačke od državničkih poslova i zato koristim jedan mobitel koji plaća moja stranka i jedan mobitel s enkripcijom koji koristim za sve razgovore koji imaju veze s državom i vladom. tako sam odlučila već 2005. i tako je do danas. Ne mogu odgovarati na detaljna pitanja. Samo mogu reći da među saveznicima i prijateljima mora postojati odnos u kojem se ne trebamo brinuti da nas netko prisluškuje. Koje su moje razgovore mogli čuti? Nisam promijenila komunikacijske navike. Imam jednu konzistentnu logiku da uvijek isto komuniciram, pa i na mobitel – rekla je kancelarka Angela Merkel koja je, podsjetimo, navodno bila jedna od meta u opsežnom američkom programu prisluškivanja i nadzora. 

Jučer, uoči početka Europskog vijeća, kancelarka Merkel i francuski predsjednik Hollande na odvojenom su se sastanku u Bruxellesu dogovorili da će zajednički uime svojih dviju zemalja tražiti od SAD-a da ponovno ispregovaraju detalje obavještajne suradnje. Žele da se, nakon otkrivenih naznaka o tome da su Amerikanci prisluškivali i Francuze i Nijemce pa i njihove političke čelnike, dogovore novi protokoli obavještajne suradnje s jasno propisanim normama i standardima. 

Kancelarka Merkel rekla je da su i druge zemlje EU pozvane priključiti se inicijativi, ali novi protokoli trebali bi biti sklapani bilateralno između svake zemlje i SAD-a, ne kolektivno između EU i SAD-a. Europsko vijeće jutros je nastavilo drugi dan sastanka, a prije samog početka televizijske kamere Vijeća zabilježile su kako kancelarki Merkel, koja sjedi za stolom i priprema se za početak sastanka, prilazi hrvatski premijer Zoran Milanović. Naslonjen jednom rukom na njezin stolac, Milanović Angeli Merkel objašnjava nešto što se na snimci ne može čuti.

>>Obama obećao Merkel da je ubuduće neće prisluškivati!

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.