Nakon pada popularnosti

Merkel danas objavljuje hoće li se kandidirati za četvrti mandat

Foto: Reuters
Angela Merkel
Foto: Reuters
Angela Merkel
20.11.2016.
u 08:50
Popularna je među Nijemcima kao čimbenik sigurnosti u nesigurnim vremenima, ali je njezina odluka da u zemlju pusti milijun tražitelja azila kroz posljednje dvije godine njihovu potporu smanjila
Pogledaj originalni članak

Njemačka kancelarka Angela Merkel trebala bi u nedjelju objaviti da će se kandidirati i za četvrti mandat, što je odluka koja će vjerojatno biti pozdravljena u mnogim prijestolnicama kao znak stabilnosti nakon neočekivane pobjede Donalda Trumpa na američkim predsjedničkim izborima i glasovanja Britanaca za izlazak iz Europske unije.

Nakon mjeseci špekulacija o njezinim planovima, Merkel bi trebala u 19 sati održati konferenciju za novinare u okviru sastanka svojih kršćanskih demokrata i reći da će se kandidirati za četvrti mandat na izborima 2017.

Merkel (62) je na čelu najsnažnijeg europskog gospodarstva od 2005. Popularna je među Nijemcima kao čimbenik sigurnosti u nesigurnim vremenima, ali je njezina odluka da u zemlju pusti milijun tražitelja azila kroz posljednje dvije godine njihovu potporu smanjila.

Na krilima njezinog pada popularnosti rasla je desničarska populistička stranka Alternativa za Njemačku (AfD) koja je iskoristila zabrinutost građana oko imigracije. Čelnica Njemačkog vijeća za vanjske odnose Daniela Schwarzer kazala je da će vjerojatno kancelarkin osjećaj dužnosti prevagnuti u njeznoj odluci da se kandidira.

"Analizirajući potencijalne posljedice pobjede Donalda Trumpa na Europu, mislim je njezina zadaća sada još i veća nego što je bila prije američkih izbora pa mi se čini da bi ona mogla osjećati da posao nije završen", kazala je Schwarzer za AFP.

Promatrači kažu da bi nedavni potresi na međunarodnoj političkoj sceni mogli vratiti njemačke glasače na njezinu stranu. Društvo ima potrebu "za predvidljivošću i stabilnošću" što bi moglo prevladati na izborima 2017., piše tjednik Die Zeit.

Dok predsjednik Barack Obama silazi s pozornice, mnogi analitičari kažu da bi važnost Angele Merkel kao braniteljice zapadnih vrijednosti mogla značajno rasti, a neki je nazivaju i "čelnicom slobodnog svijeta".

Dok se svijet priprema za moguće velike promjene u Americi nakon izbora Trumpa, Britanija se priprema za izlazak iz EU-a a Francuska za predsjedničke izbore u svibnju sljedeće godine na kojima je vrlo relevantna kandidatkinja i čelnica krajnje desnice Marine Le Pen.

Merkel je dugo odbijala iznijeti svoje planove za opće izbore u rujnu ili listopadu sljedeće godine, te je govorila da će ih objaviti "kada za to dođe vrijeme".

>> Njemački vicekancelar: Merkel će se natjecati za četvrti mandat

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar nekakav
nekakav
14:48 25.11.2016.

nijemci ne vole frau. unatoč svoj medijskoj blokadi i napadima na druge, nijemci će je odbaciti kao što se odbaci stara krpa ili pak filter ulja na autu. stara je, uprljana svakojakim lošim stvarima, i vrijeme je da ode. samo što će nakon nje, za razliku od schroedera, ostati njemačka slabija nego je bila kad je došla. on je barem srezao radnička prava, koje su danas temelj njemačke gospodarske snage. što je ona u njemačkoj napravila velikog, da će posljedice biti pozitivne? ništa. bila je moćna radi moćne njemačke industrije, koju je bivši kancelar zaštitio od radničkih buntova. nek već jednom ode. da sam zloban, rekao bih da je ona oličenje stare istočnonjemačke političke elite. ali nisam.