Izudarao psa čekićem

Donosimo detalje slučaja okrutnosti koji je zgrozio Hrvatsku

Foto: Udruga Spas
pas meli vlasnik izudarao čekićem
Foto: Udruga Spas
pas meli vlasnik izudarao čekićem
Foto: Udruga Spas
pas meli vlasnik izudarao čekić
Foto: Udruga Spas
29.06.2015., Drava, Varazdin - Udruga Spas, skloniste za napustene pse Photo: Marko Jurinec/PIXSELL
01.07.2015.
u 08:40
Nemam ja ništa s tim, tvrdi osumnjičeni 45-godišnjak iz Sračinca. Zlostavljaču prijeti godina zatvora
Pogledaj originalni članak

– Bit će on dobro. Kosti lubanje prirodno će zarasti za pet do šest mjeseci. Dobiva lijekove i sve ide prema planu. Imao je sreću jer mu nije ozlijeđen mozak – kaže dr. vet. med. Ivan Taradi iz čakovečkog Bioinstituta, koji je sanirao ranu na glavi psa Melija, ostavljenog da ugine na smetištu u Ulici Mate Melinčeka u selu Sračincu pokraj Varaždina.

U rukama DORH-a

Slučaj je to koji je zgrozio Hrvatsku. Vlasnik je psa privezao povodnikom za drvo, izudarao čekićem i otišao, misleći da ga je dokrajčio, no zahvaljujući pravodobnoj dojavi građana, Meli, kako su ga kasnije nazvali, spašen je. Veterinar Taradi kaže da ga je nakon sanacije ozljeda, a najgora je bila rupa u lubanji, pustio na kućnu njegu.

Pas je, kažu nam u varaždinskoj udruzi Spas, koja je organizirala njegovo spašavanje, smješten kod jedne volonterke, no ne žele otkrivati podrobnije podatke jer se boje zlostavljača. Policija je, podsjetimo, pronašla počinitelja, 45-godišnjaka iz Sračinca, protiv kojeg je podnesena kaznena prijava zbog mučenja životinja.

– Državno odvjetništvo bavi se tim slučajem. Poduzeli smo sve što možemo da zaštitimo i Melija i naše volontere. Zato nismo objavili ni podatke o osobi koja je pronašla teško ozlijeđenog psa – napominje Gordana Lacko, predsjednica udruge Spas.

Osumnjičeni mještanin Sračinca Ž. M., pak, tvrdi da nema ništa s tim slučajem. Bila je, kaže, policija kod njega i uzela podatke.

– Čujete ovog psa koji laje u dvorištu? To je moj pas, a za ovog o kojem se raspitujete nemam pojma. Doviđenja, nemam vremena... – odbio je daljnji razgovor.

U selu ne znaju koliko još pasa Ž. M. ima, a ne sjećaju se ni Melija, mješanca starog oko dvije godine.

– Slabo vam poznajemo tog čovjeka. Došao je tu za zeta, znam da teško žive – kažu u ulici u kojoj živi osumnjičeni. Dokaže li mu se krivnja, prijeti mu do jedne godine zatvora. Takvu sankciju predviđa Kazneni zakon koji je na snagu stupio 2013. godine i postrožio kazne za mučenje i "usmrćivanje životinje bez opravdanog razloga". Do tada je kazna bila novčana ili najviše do šest mjeseci zatvora. Za mučenje i ubijanje životinja iz koristoljublja može se presuditi i do dvije godine zatvora.

Dva napuštena štenca

Udruga Spas za Melija će pokušati pronaći novi dom. U njihovu je azilu u Varaždinu trenutačno smješteno čak 400 životinja. Jedno je to od samo šest skloništa u Hrvatskoj koja ne dopuštaju da se psi koji u roku od 60 dana ne pronađu novi dom eutanaziraju. Neki su u azilu godinama.

– Imamo probleme s financiranjem jer samo jedna od 22 općine u Varaždinskoj županiji ima sklopljen sporazum o zbrinjavanju pasa lutalica. To je općina Donja Voća, a s Cesticom pregovaramo – kažu u udruzi.

Snalaze se uz pomoć donacija kojih je zbog krize sve manje, a napuštenih životinja sve više.

Na deponiju na kojemu je ostavljen Meli pronađena su istog dana i dva napuštena štenca, no oni, pretpostavlja se, nisu iz dvorišta Ž. M. I za njih će trebati naći udomitelje.

>> Tao se izborio za život, jedino ga nema s kim dijeliti

>> Vito u privremenom domu čeka ljude koji će ga voljeti

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 43

Avatar navijač
navijač
09:02 01.07.2015.

Takve ljude treba primjereno kazniti i tako poslati poruku ostalima.Kad će se u policiji oformiti odjel za životinje? Kad treba uzeti razne namete od građana onda se sve pravda europskim standardima, a kad neki bolesnik napravi ovako nešto onda nikom ništa . Sramota.

BI
binko
10:33 01.07.2015.

sretno Mali , uživaj u novom životu siguno češ naći dobar dom...o takvom ljudskom biću primjerena kazna akoona uopće kod nas funkcionira....ma užas najlakše se iživljavati na slabijima od sebe

TM
Tim_Minchin
10:35 01.07.2015.

godina dana?? o mamicu ti, nebi svjetlo dana vise ugledao da se mene pita...