postupak u tijeku

Medvjedi iz Macole bit će premješteni u utočište Kuterevo

Foto: Prijatelji životinja
Medvjedi
Foto: Prijatelji životinja
Medvjedi
01.05.2019.
u 18:20
Početkom svibnja 2019. godine provest će se procjena zdravstvenog statusa medvjeda, a kad se osiguraju svi uvjeti u svrhu premještanja i daljnjeg držanja u skloništu u Kuterevu provest će se i postupak premještanja medvjeda u sklonište Udruge Velebit Kuterevo, kažu iz Državnog inspektorata
Pogledaj originalni članak

Medvjedi koji se drže u neprikladnoj nastambi iza restorana Macola u Korenici bit će premješteni u sklonište Udruge Velebit Kuterevo kada se osiguraju uvjeti za sigurno premještanje i daljnje držanje životinja, a postupak je već u tijeku. 

Iz Državnog inspektorata potvrdili su nam da su u studenom prošle godine započeti postupci u svrhu provedbe premještanja medvjeda, odnosno prije stupanja na snagu navedene odredbe o zabrani držanja medvjeda u zatočeništvu.

Odgovorili su tako na naš upit prema kojim propisima i odlukama vlasnik hotela Macola u zatočeništvu drži divlje životinje, među kojima su i medvjedi, s obzirom da Zakon o zaštiti životinja zabranjuje držanje medvjeda u zatočeništvu, osim u zoološkom vrtu ili utočištu? Ova odredba zabrane držanja medvjeda u zatočeništvu na snazi je od 1. siječnja 2019. godine .

– U dosadašnjem tijeku postupaka obiđene su sve poznate lokacije držanja medvjeda i objekt sklonište Udruge Velebit Kuterevo, Pod crikvom 103 u  Kuterevu, kako bi se utvrdili uvjeti koji se moraju osigurati u svrhu premještanja i daljnjeg držanja medvjeda. Posjednicima su donesene privremene mjere do konačne odluke o premještanju, uključujući i posjednika u Korenici – priopćili su iz Državnog inspektorata. 

Dodaju kako je 17. travnja 2019. u prostorijama Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane održan sastanak kojem su prisustvovali stručnjaci Veterinarskog fakulteta u Zagrebu i ustanove Zoološki vrt Grada Zagreba, predstavnici Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane i državnog inspektorata te predstavnici skloništa udruge Velebit Kuterevo i udruge Four paws. raspravljalo se o preduvjetnim mjerama koje se moraju ispuniti u svrhu osiguravanja dobrobit tijekom premještanja i daljnje skrbi o medvjedima u skloništu udruge Velebit Kuterevo. Na tom sastanku razgovaralo se i o koordinaciji  službi uključenih u preseljenja, osiguravanju tehničkih uvjeta za premještanja, provedbenim mjerama, financiranju držanja i daljnje skrbi o medvjedima u skloništu u Kuterevu.

– Početkom svibnja 2019. godine provest će se procjena zdravstvenog statusa medvjeda od strane veterinarskih stručnjaka ustanove Zoološki vrt Grada Zagreba i veterinarskih stručnjaka udruge Four paws, kako se samim postupcima koji se moraju provesti u svrhu premještanja ne bi ugrozila dobrobit medvjeda. Riječ je o divljim životinjama te u pojedinim slučajevima i o starijim životinjama. Provedba postupaka je u tijeku i kad se osiguraju svi uvjeti u svrhu premještanja i daljnjeg držanja u skloništu u Kuterevu provest će se i postupak premještanja medvjeda u sklonište Udruge Velebit Kuterevo u Kuterevu – kažu iz Državnog inspektorata.

Prijatelji životinja u utorak su podsjetili da se Zakonom o zaštiti životinja zabranjuje držanje medvjeda u zatočeništvu, osim u zoološkim vrtovima i skloništima, a ta odredba na snazi je od početka ove godine.  Upozorili su da je stupanjem novog Zakona na snagu prošao rok nakon kojega nijedan medvjed više ne smije biti u zatočeništvu privatnih osoba, ali da se unatoč tome, primjerice  dva medvjeda nalaze u neprikladnoj nastambi iza restorana Macola u Korenici.

Foto: Prijatelji životinja
Medvjedi
Foto: Prijatelji životinja

"Medvjedi su na frekventnom mjestu, u prostoru ograđenom žicom, uz prašnjavu cestu, izloženi svim vremenskim uvjetima te patnji i stresu zbog neprirodnog okruženja, buke prometa i navale turista, dosade i nedostatka podražaja, što negativno utječe na kvalitetu njihova života i ugrožava njihovo zdravlje. Vidljivi su stereotipno ponašanje i apatija", rekla je Natalija Svrtan iz Prijatelja životinja.


 

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

VO
vorda400
15:41 01.05.2019.

Inače gazda Macola je međed svoje vrste pa me čudi da medvjedi imaju i ovakav smjeu ali definitivno ih treba maknuti od ljudi

Avatar links
links
18:35 01.05.2019.

a hoće i Macolu premjestiti?