suživot s divljači

'Medvjedi i divlje svinje gori su od elementarne nepogode'

Foto: Anton Ficko/PIXSELL
divljač (1)
Foto: Anton Ficko/PIXSELL
divljač (1)
Foto: Anton Ficko/PIXSELL
divljač (1)
Foto: Anton Ficko/PIXSELL
divljač (1)
Foto: Anton Ficko/PIXSELL
divljač (1)
04.10.2012.
u 15:34
Umirovljena frizerka iz Crikvenice Olga Vozelj susrela se s medvjedima u vlastitom dvorištu
Pogledaj originalni članak

 

– Izišla sam iz auta i odmah mi se "zaledila" krv u žilama. Preda mnom, na neka tri, četiri metra mirno je stajao medvjed i promatrao me. Brže bolje vratila sam se u auto, a toliko sam se tresla i uspaničila da nisam mogla pronaći ni ključ, a kamo li uključiti svjetla ili trubiti. Smogla sam snage ponovno izići iz auta tek pola sata nakon što se medvjed udaljio, a da nakon toga nisam mirno spavala ne moram ni reći, ispričala nam je umirovljena frizerka iz Crikvenice Olga Vozelj, koja posljednjih godina živi u svojoj kući u zaseoku Katnari u Vinodolskoj općini.

Nakon prvog bliskog susreta s medvjedom, uslijedio je još jedan s medvjedicom i malim medvjedićem gotovo na istom mjestu, u blizini stabala smokve i kupina čiji su miomirisi očito privukli medvjede da se bez straha došetaju do samih katnarskih kuća. Potvrđuje to i Anton Bukovac, susjed O. Vozelj.

– Jasno da sam se prepao, pa samo što se nismo sudarili, on iz jednog smjera, ja iz drugog. Sreća je što sam imao vremena šmugnuti u auto i pričekati da medo ode dalje, rekao nam je u dahu A. Bukovac.

Priča poput njihovih, tvrde O. Vozelj i A. Bukovac, diljem Vinodolske općine ima na stotine jer su se medvjedi jednostavno nastanili u tom donedavno mirnom i pitomom kraju u zaleđu Crikvenice i Novog Vinodolskog. Osim njih, prema tvrdnjama naših sugovornika, strah u kosti Vinodolcima tjeraju i divlje svinje. Uz to što ih nije ugodno sresti, jer ih je uvijek zajedno pet, šest , a ponekad i dvadesetak, svi vlasnici povrtnjaka poput O. Vozelj žale se na štete koje premašuju one od elementarnih nepogoda. Svi oni pitaju se što rade lovci. Stanovnici ovog kraja koji imaju zalihe od proslave Nove godine rastjeruju životinje – petardama.

Predsjedniku Lovačke udruge Srndać Grižane - Belgrad Zrinku Lučiću itekako su poznati problemi o kojima smo razgovarali s O. Vozelj i A. Bukovcem jer i sam trpi posljedice učestalih pohoda divljih svinja u povrtnjak.

– Poduzimamo interventni odstrjel, jer je to jedino što prema zakonu smijemo. Svinja je više nego ikad zbog suše koja ih je "spustila" iz viših šumskih predjela, a time se pojavio i novi problem zabrane odstrjela unutar 300 metara od kuća, dakle rješenja nema osim ograđivanja povrtnjaka, rekao je K. Lučić.

>>Domaćica otjerala medvjeda s trijema: Silazi dolje! Odmah!

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.