Državna matura: Ministarstvo obrazovanja o rupi u zakonu za ispit zrelosti

Maturanti, oprez! Profesori će provjeravati liječničke ispričnice

Foto: Anto Magzan/Pixsell
Maturanti, oprez! Profesori će provjeravati liječničke ispričnice
10.12.2009.
u 17:51
Konačnu odluku o opravdanosti izostanka donosi školsko ispitno povjerenstvo sastavljeno od ravnatelja škole, ispitnoga koordinatora i pet nastavnika - rekao je glasnogovornik Ministarstva obrazovanja.
Pogledaj originalni članak

Da je oko državne mature mnogo otvorenih i nerješivih pitanja potvrđuje i najava glasnogovornika Ministarstva obrazovanja Duje Bonaccija kako će liječničke ispričnice za nepristupanje nekom od ispita državne mature kontrolirati školska ispitna povjerenstva.

– Konačnu odluku o opravdanosti izostanka donosi školsko ispitno povjerenstvo sastavljeno od ravnatelja škole, ispitnoga koordinatora i pet nastavnika. To što će učenik koji izbjegne polaganje ispita možda pribaviti liječničku potvrdu ne znači da će je povjerenstvo automatski prihvatiti – objašnjava Bonacci.

Dodaje da ocjena koju učenik osigura na temelju prosječne ocjene iz određenog predmeta u trećem i četvrtom razredu možda neće biti priznata na višoj razini koju će tražiti fakultet na kojem želi studirati.

– Ta ocjena bit će prihvaćena kao završna ocjena srednjoškolskog obrazovanja, ali ne nužno i kao ocjena za rangiranje za upis na željeni fakultet, upozorava Bonacci. Na pitanje zašto se ta ocjena ne bi priznala i za upis – Bonacci pita – a zašto bi?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

HR
hrkomentar
19:51 10.12.2009.

Kako su samo smislili sada ovo. Žalosno je gdje mi živimo. Pa do kada će stručna javnost trpiti sve ove improvizacije? Postoji li u Hrvatskoj, na sveučilištima, akademijama, institutima bilo koji moralan stručnjak koji će dignuti glas protiv ovog nasilja nad našom djecom?

IK
ime korisnicko
19:13 10.12.2009.

Tako je. Fakulteti trebaju sami odlucivati hoce li uzimati u obzir zavrsne ocjene (s drzavne mature ili uz ispricnicu) ili ne, te kako ce provoditi razredbeni postupak. Ako se drzavna matura pokaze kao pouzdan pokazatelj znanja, onda ce ju fakulteti i koristiti. Kako sad stvari stoje, inflacija odlikasa ce i dalje postojati, uz \"lijecnicke ispricnice\".

P0
psihologija.007
19:25 10.12.2009.

Pa ovo je je još bolje. Predlažem da Bonacci zamjeni Sirovatku na mjestu ravnatelja propaloga Centra. Kako se vidi samo on može u većoj mjeri uveseljavati publiku. I valjati bedastoće. Pa pobogu kako će neki ravnatelj škole, diplomirani mesar, inženjer ili nastavnik tjelesnog odgoja provjeravati ispričnice. Pa ispričnice piše liječnik. I sada ispadaju oni kompetentniji za dijagnosticiranje bolesti od liječnika? Ili će oni djeci od \"poznatih\" roditelja priznavati ispričnice a onima koji nisu takvi neće priznavati ispričnice?? Posebno je veselo ovo s priznavanjem od strane fakulteta. Ovo je klasični Sirovatkin stil - ki bi da bi. Možda bude a možda i ne bude. Pa u ozbiljnoj državi u kojoj je taj Sirovatka spiskao stotine milijuna kuna bi mogli bar imati jasno razrađena pravila što jest a što nije. Oni sada par mjeseci prije mature još su uvijek na \"ki bi da bi\". Užas... Treba pozvati sve naše učenike da naprosto bojkotiraju tu smijuriju od mature.