A NEOVISNOST?

Matić ‘guta’ ured za pronalaženje žrtava zločina komunizma?

Foto: ''
'domobrani'
Foto: Borna Filić/PIXSELL
Bojan Glavašević
Foto: Nikola Čutuk/Pixsell
\'sisak - 22.06.2010., Sisak - Sisacki biskup Vlado Kosic. Photo:Nikola Cutuk/PIXSELL\'
16.02.2012.
u 10:00
Ured za pronalaženje, obilježavanje i održavanje grobova žrtava zločina poslije 2. svjetskog rata tek je osnovan, a već ga pripajaju Ministarstvu branitelja
Pogledaj originalni članak

Na pomolu je još jedan sukob Katoličke crkve i vlade Zorana Milanovića. Nakon spora o zakonskim promjenama u tretiranju neplodnosti, novo područje sukoba postaje istraživanje komunističkih zločina. Ministar branitelja, Predrag Matić Fred hitnom procedurom, navodno, namjerava usisati novi ured, koji je zamišljen kao neovisno mjesto suočavanja Hrvata i s tamnom stranom komunističke povijesti. Još u ožujku 2011. godine, uz konsenzus HDZ-a i SDP-a, Hrvatski sabor prihvatio je zakon kojim se nalaže osnivanje Ureda za pronalaženje, obilježavanje i održavanje grobova žrtava zločina poslije 2. svjetskog rata.

Pet djelatnika

Do političkog konsenzusa i pridruživanja glasova zastupnika SDP-a onim HDZ-ovim dolazi jer je to dio euroobveza Hrvatske, čime naša zemlja slijedi rezoluciju Vijeća Europe 1481/2006. koja govori o potrebi međunarodne osude zločina totalitarnih komunističkih režima i posljedično, suočavanja i sa zločinima tog režima. Napokon, krajem 2011. godine ured je napokon i proradio i ima pet djelatnika. Njihov je primarni posao skupljanje dokumentacije i svjedočanstava o žrtvama poraća i komunizma. U Hrvatskoj poslijeratni komunistički zločini kao zločini totalitarnog režima nikad nisu sustavno istraženi, a prema evidenciji MUP-a, samo na hrvatskom teritoriju postoji više od 600 masovnih grobnica sa žrtvama poraća – razvojačenim vojnicima, ratnim zarobljenicima, civilima, političkim protivnicima. Nagađa se o brojkama od nekoliko desetaka tisuća do nekoliko stotina tisuća ubijenih.

I Grujić zainteresiran

No, dolaskom nove Vlade stvar se dramatično komplicira. Izvori bliski uredu tumače kako se tom inicijativom želi ukinuti neovisnost ureda kao javne ustanove i staviti ga u sklop političke izvršne vlasti. Ukida se bit Zakona, a to je neovisna istraga (pronalaženje) masovnih grobnica žrtava komunizma. Inače, za osnivanje ureda trebalo je puno strpljenja i četiri godine, s obzirom na to da su najveća protivljenja dolazila iz SDSS-a, koalicijskog partnera bivše vlade. Izvori kažu da je ideja da ministarstvo “prigrli” ured nastala u dogovoru ministra Matića i pukovnika Ivana Grujića, dugogodišnjeg predsjednika Komisije za nestale, a kojega je, u međuvremenu Matić postavio za svog pomoćnika u ministarstvu. Navodno je bio lobirao da on postane ravnatelj ureda, no nije ispunjavao uvjete. Na sjednicama koordinacije Vlade, kažu, iz Ministarstva branitelja sustavno plasiraju dezinformacije kako je ured HDZ-ova ostavština iz prosinca 2011. i zato ga treba pripojiti i staviti pod nadzor.

– Mijenjamo tek institucionalni okvir, ovo je bolje rješenje i za ured i nas. Mi dajemo novac, dakle logično je da imamo i nadzor. Ne vidim kako bi time neovisnost, u smislu objektivnosti bila ugrožena – kaže tajnik ministra branitelja Bojan Glavašević. Smatra da će ovako ured imati i bolje resurse i mogućnosti za istraživanje i da će ulaziti lakše u arhive i biti efikasniji. Protiv ovakve ideje ustaje crkveni Kaptol. Njima je to samo izgovor za blokiranje stvarne istrage o komunističkim zločinima. U upravnom vijeću ureda nalaze se i predstavnici HBK. Biskup Mile Bogović zadužen je u Crkvi za istrage komunističkih zločina.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 522

VI
vidimškoj
12:17 16.02.2012.

Koliko su misa zaušnica održali pobijenima po logorima i selima od strane fašističkih koljača sa kojima su šurovali??????????????

OB
-obrisani-
15:27 16.02.2012.

kamočedo - ti se bavi radije svojim kameraden i svetosavskim fašistima, ratnim huškačima

VF
vferari
12:14 16.02.2012.

Django Naslov je\"na pomolu sukob crkve i Milanovićeve vlade\" Ja imam barem glavu a ti umjesto nje bundevu.