Rasprava u Saboru

Marić: Proračun štiti čovjeka jer je zadržao plaće i mirovine

Foto: Goran Stanzl/Pixsell
Marić: Proračun štiti čovjeka jer je zadržao plaće i mirovine
17.11.2010.
u 11:26
- Mnoge države članice EU usprkos pomoći MMF-a i proračuna Europskog parlamenta u izuzetno su teškoj krizi. I Boris Kunst je tvrdio da nam nije potreban MMF, ali se dotaknuo i gorućeg problema u Hrvatskoj - korupcije
Pogledaj originalni članak

Proračun za 2011. umjesto premijerke koja je na putu, drugog su dana branili njezin zamjenik u stranci, potpredsjednik Vlade i ministar zdravstva Darko Milinović te potpredsjednik Vlade i ministar financija Ivan Šuker. Na redu su pojedinačne rasprave zastupnika i od 88 zastupnika prijavljenih za raspravu prvih 20 govornika trebalo je biti iz redova HDZ-a. Ali međustranačkim dogovorom očito je postignuta ravnoteža te govori pet zastupnika iz HDZ-a pa pet iz oporbe.

Bivši premijer i šef HDZ-a, a danas nezavisni zastupnik Ivo Sanader nije se prijavio. Rasprava je počela mirno izlaganjem HDZ-ovih Gorana Marića i Frane Matušića. Marić se založio za nove poreze na dobit te da nitko ne može isplaćivati akontaciju dobiti dok nije podmirio svoje obveze.

- Treba mijenjati porez na luksuz. Pa zar je luksuz kad netko kupi svojoj kćeri naušnice od 50 eura ili supruzi vjenčani prsten od 200 eura?
A zar nije luksuz kad netko plati odjevni predmet deset tisuća eura. Ovaj prijedlog proračuna zaštitio je čovjeka, a ekonomska politika nije politika ako ne štiti čovjeka. Zadržao je sva socijalna prava, zadržao je mirovine i plaće, a smanjenje plaća i mirovina nije rješenje u recesiji, naprotiv - tvrdi Marić.

Matušić je govorio da je ovaj proračun "karakteran" te je demantirao sve koji govore da je Hrvatskoj najteže u regiji:

- Mnoge države članice EU usprkos pomoći MMF-a i proračuna Europskog parlamenta u izuzetno su teškoj krizi. Također je i Boris Kunst tvrdio da nam nije potreban MMF, ali se dotaknuo i gorućeg problema u Hrvatskoj - korupcije.

- Najviše korupcije ima u Istri gdje je IDS na vlasti - tvrdi. Na to je žestoko reagirao IDS-ov Damir Kajin zatraživši povredu poslovnika:

- Pa čovjek besramno laže, podmeće i vrijeđa - kazao je Kajin dok je Kunst uzvratio da je Kajin njega uvrijedio, a da je on samo iznio činjenice koje su u parlamentu spominjane.

- Mislio sam da će on nešto pametno zakukurikati, a on je nešto blesavo zakvocao - komentirao je.

Ministar Šuker rekao je da imamo jedan od najlikvidnijih bankarskih sektora u Europi i da to stalno zaboravljamo.

- Hrvatska mora, bez obzira na to što je sljedeća godina predizborna, napraviti ozbiljnu mirovinsku reformu koja je dugoročno i fiskalno održiva - Šuker je pozvao oporbu da zajedno rade.

Kad je riječ o nelikvidnosti, kaže da će se uvođenjem OIB-a morati u registar uvesti svi radnici i da će se vidjeti sve blokirane tvrtke i one koje nemaju niti jednog zaposlenog.”

– Oni koji isplatu plaća i mirovina smatraju svojim uspjehom, oni su sve o sebi rekli. Svakog dana sudovi donesu odluku da 15 obitelji ostane bez doma. Građani, sami ste krivi za to jer ste izabrali ovu vladu. Da je SDP na vlasti, uveo bi se zakon o prolongaciji kredita i ovakva se situacija ne bi dogodila – rekao je Stazić.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 17

SU
sunčica5
13:23 17.11.2010.

znači, svi imamo vikendice, stanove, kleti, brodove. Yeah right..Meni neće uzet ništa!

RU
rus4
11:44 17.11.2010.

Gle ovog piskutavca! Od kad je u Saboru samo piskuće,još nije ni mutirao.... Sjećaš li se Tuheljskih kad ti je na tekmi malog nogometa frajer opalio šamarčinu a ti niti dabi....LJIGAVAC

PR
Protivcenzure
22:25 17.11.2010.

\"biti će plaća i penzija\" visoko ciljaju nema što.