Prognoze Fitcha

Marić: Proračun je prvi test i temelj budućih ocjena kreditnog rejtinga

Foto: Goran Jakuš/Pixsell
Marić: Proračun je prvi test i temelj budućih ocjena kreditnog rejtinga
30.01.2016.
u 20:51
Ministar financija Zdravko Marić, komentirajući izvješće rejting agencije Fitch, rekao je kako je s jedne strane dobro to što je Hrvatskoj zadržan rejting jer je nova Vlada tek stupila na snagu
Pogledaj originalni članak

Ministar financija Zdravko Marić, komentirajući izvješće rejting agencije Fitch, rekao je kako je s jedne strane dobro to što je Hrvatskoj zadržan rejting jer je nova Vlada tek stupila  na snagu, te naglasio da je državni proračun prvi test i temelj budućih ocjena hrvatskog kreditnog rejtinga. 

Na taj način novoj Vladi dan je određen vremenski period u kojem očekuju da će vidjeti i čuti konkretne mjere koje će u konačnici poduzeti. S druge strane, u tom izvještaju važan je dio u kojem oni govore na koji način agencije vide da se taj rejting može popraviti. U tom su dijelu bili vrlo jasni - i po pitanju gospodarskog rasta i održivosti javnog duga, izjavio je u subotu novinarima ministar Marić.

Izrazio je uvjerenje da će Vlada svojim potezima rastjerati sumnje koje je Fitch iznio - sumnje u smanjenje javnog duga i reformame koje bi trebale potaknuti gospodarski rast, kao i u stabilnost nove hrvatske Vlade. 

Naglasio je da je proračun prvi test, nešto što će agencije najviše uzeti u obzir pri formiranju budućih ocjena. 

"Radimo na tome da proračun bude prvi ogledniji primjerak onoga što Vlada planira napraviti u ovoj godini", rekao je ministar financija Marić.

Podsjetio je kako je cilj Vlade deficit svesti na 3 posto u iduće dvije godine. Na koji način to planiraju postići, saznat ćemo iz smjernica ekonomske i fiskalne politike koje će objaviti za dva tjedna, a u kojem će dati okvir ciljanih razina deficita, duga i nekih drugih pokazatelja.

Ministar nije precizirao je li moguće rashode smanjiti za 4,5 milijardi kuna

Ministar Marić je također rekao kako nema potrebe za novim zapošljavanjima u državnoj upravi i ministarstvima.  Uz bolju i efikasniju realizaciju svi zacrtani ciljevi će se moći ispuniti, zaključio je.

Agencija Fitch Ratings potvrdila je u petak dosadašnji dugoročni kreditni rejting Hrvatske u stranoj valuti na 'BB' i 'BB+' rejting u domaćoj valuti, zadržavši negativne izglede, kao što je to prije dva tjedna učinila i agencija Standard & Poor's.

U obrazloženju odluke Fitch navodi da rejting odražava ravnotežu između, s jedne strane, visokog javnog i vanjskog duga, velikog fiskalnog deficita i slabog rasta, a s druge strane, prilično povoljnih strukturnih značajki.

Bruto dug opće države dosegnuo je u 2015. godini 89 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), znatno iznad prosječnih 43,6 posto u drugim zemljama s 'BB' rejtingom, a Fitch očekuje daljnji rast tog duga i njegov vrhunac u 2017. od 92,4 posto.

Bruto i čisti vanjski dug dosegnuli su u 2015. godini 110, odnosno 55,3 posto BDP-a, procjenjuje agencija.

Međutim, strukturne značajke, uključujući dohodak po stanovniku, razvoj ljudskih potencijala i pokazatelje upravljanja, znatno su iznad prosjeka u usporedivim zemljama. 

>> Rejting ostao isti, veća šansa da će padati nego da će rasti 

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 27

Avatar comparator
comparator
21:14 30.01.2016.

Nema tu puno filozofije . Treba smjesta zadužiti ministarstva za realizaciju ideje i ako nema kadrova koji bi bili u stanju to napraviti na njihovo mjesto dovesti nove ljude po natječaju a stare otjerati . Hrvatska nema vremena za finoću. Amen !

IC
iz.croatia@gmail.com
21:48 30.01.2016.

Samo reformom javnoga sektora, a koja podrazumijeva smanjenje ministarstava na max. broj od 10-13, prepoloviti broj drzavnih agencija te digitalizacijom javnoga sektora i dalnnjom privatizacijom drzavnih tvrtki, dovesti cete gosp. Maricu rashodovnu stranu proracuna u odnosu na BDP u kvalitetnije razmjere. U odnosu na sadasnji drzavni proracun, trebali bi imati BDP preko 100 Mrd. EUR , a on je jako mizernih 43Mrd. EUR iz cega proizilazi cinjenica, da ako niste sposobni podici BDP na razinu koja mu pripada, onda morate reducirati rashodovnu stranu proracuna. Ona ne smije biti veca od 10Mrd. EUR, a sada je trenutno 17 Mrd. EUR. Stoga je logicno da paralelno si date u zadatak smanjiti rashode za 3-4 Mrd. EUR i povecati BDP za isto 3-4 Mrd. EUR. Ciljevi su nam jasni, samo trebate definirati sredstva za njihovo ostvarenje. Sve drugo je ono sto smo i imali.

Avatar Point_of_view
Point_of_view
08:54 31.01.2016.

...prosjek duga zemalja, koje imaju isti rating kao i Hrvatska je 43%. A koliki je dug Italije, Francuske, Njemacke, Japana, USA ... a sve imaju AAA rating! Sto se Hrvatske tice, spustiti novo zaduzenje ispod 3% znaci, i dalje se zaduzivati na godisnjoj razini od 11 milijardi kuna, ako nam je GDP trenutno 350 milijardi kuna. Znaci, dug ce nam i dalje rasti, sto nikako nije dobro. Mi moramo poraditi na tome, da se novozaduzenje svede na nulu i da se nakon godinu-dvije dug glavnice pocme pomalo vracati.