hrvatska eurostrategija na djelu

Marić će dio nadzora nad bankama prepustiti Europskoj središnjoj banci

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Marić će dio nadzora nad bankama prepustiti Europskoj središnjoj banci
24.05.2019.
u 10:18
Hrvatska ide na uspostavu bliske suradnje Hrvatske narodne banke i Središnje europske banke u Frankfurtu koja već kontrolira tri četvrtine banaka
Pogledaj originalni članak

Vlada je na jučerašnjoj sjednici ovlastila ministra financija Zdravka Marića da zatraži uspostavu “bliske suradnje” između Hrvatske narodne banke i Europske središnje banke (ECB). Jedan je to od posljednjih koraka koji hrvatska Vlada mora poduzeti prije nego što premijer i guverner službeno zatraže uvođenje eura i ulazak u zajednički tečajni mehanizam eurozone.

Uspostava bliske suradnje zapravo znači davanje dodatnih ovlasti europskoj banci u kontroli domaćeg bankarskog sektora. Otprije je poznato da, vojničkim rječnikom rečeno, Europska središnja banka po zapovjednoj liniji kontrolira poslovanje svih banaka u Hrvatskoj čiji se vlasnik nalazi u nekoj od država članica eurozone. Kako je tri četvrtine hrvatskog bankarskog sustava u vlasništvu stranaca, većinom talijanskih i austrijskih banaka, supervizija iz Frankfurta već sad ima zadnju riječ kod kontrole Zagrebačke, Privredne, Erste ili Splitske banke.

Njihovo poslovanje kontroliraju zajednički supervizorski timovi hrvatske i Europske središnje banke. Nakon što Marić zatraži uspostavu bliske suradnje, supervizija preostale četvrtine bankarskog sustava postupno će se seliti u nadležnost Europske središnje banke. Riječ je Hrvatskoj poštanskoj banci i ostalim manjim bankama u vlasništvu domaćeg kapitala, čiji rad sada kontrolira isključivo HNB.

– Iako ni u jednom dijelu Strategije za uvođenje eura nije naveden ciljani datum uvođenja eura, Strategijom su utvrđene strateške odrednice ekonomske politike u sljedećem razdoblju koje će, osim izravnog doprinosa nastojanju da se ispune kriteriji za uvođenje eura, pridonijeti stvaranju uvjeta za održivu ekonomsku konvergenciju, navodi Vlada u objašnjenju jučerašnje odluke.

Uz Hrvatsku. koja je donijela političku odluku da će uvesti euro, na tom putu još se nalazi i Bugarska koja je odmaknula godinu dana ispred nas. Bugari se već nalaze u zajedničkom tečajnom mehanizmu te se očekuje i prvi službeni izvještaj ECB-a o stanju bugarskog bankarskog sustava. Prema neslužbenim procjenama, Hrvatska bi mogla ispuniti sve kriterije i dobiti zeleno svjetlo ostalih članica za euro za pet godina.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 7

Avatar siva_sova
siva_sova
11:15 24.05.2019.

izdaja opet

MI
midea
11:46 24.05.2019.

suditi za veleizdaju odmah nakon preuzimanja vlasti !

Avatar indigo25
indigo25
10:37 24.05.2019.

Bankrot blizu??