Nizak natalitet

Manje je novorođenčadi jer je i manje brakova

Foto: VL
Manje je novorođenčadi jer je i manje brakova
VL
Autor
Diana Glavina
21.06.2010.
u 12:00
Zapadne zemlje u kojima je pilula popularna čak imaju porast plodnosti, ali u Hrvatskoj je sve manje mladih, a prvo dijete žena rađa tek u 30-ima.
Pogledaj originalni članak

U Hrvatskoj se u posljednjih 20 godina broj rođene djece u žena fertilne dobi, dakle onih između 15 i 45 godina, sa 1,7 smanjio na 1,4 djece. Posljedica je sve manji udio mlađe populacije, negativni su i demografski pokazatelji. Godišnje se rađa oko 43.000 djece, a umire 52.000 ljudi. U depopulaciji Hrvatska nije izuzetak. Plodnost žene fertilne dobi u većini je zemalja zabrinjavajuće nizak, čak ispod granice reprodukcije para, niži od 2.

Kontrola plodnosti

Ne tako davno, prije 100, 150 godina, žene su se rano udavale, rano počele rađati, i to desetero pa i više djece. Prije 80 godina, žene su u prosjeku rađale šestero djece. I otad se bilježi stalni pad fertiliteta koji već oko 1960. iznosi oko troje djece. To je vrijeme prije kontracepcijske pilule, vrijeme kada je i abortus zabranjen i tek se demografske promjene u šezdesetima poklapaju s pojavom kontracepcije i legalizacijom abortusa, kada spolnost i reprodukcija više nisu povezane, a žene postaju slobodnije u kontroli svoje plodnosti.

I upravo se to često povezuje s daljnjim padom broja novorođene djece. Prema novim podacima UN-a i SZO-a, 100 milijuna žena u svijetu koristi pilule, a 170 milijuna spiralu. Analiza ovih podatke i broja rođene djece upućuje na to da se povezanost kontracepcije i umanjene plodnosti postupno gubi.

Naime, i uz visok postotak korištenja kontracepcije – 60 do 70 posto populacije – neke zapadne zemlje bilježe porast plodnosti sa 1,4 na 1,7 do 1,9, kao što je to u Francuskoj, Nizozemskoj, Velikoj Britaniji, Danskoj, Finskoj, Norveškoj i u SAD-u.

Dok, primjerice, Irska s niskom stopom korištenja kontracepcije od samo 12 posto, i visokom učestalošću abortusa koje Irkinje obavljaju u inozemstvu jer je u njihovoj zemlji abortus zabranjen, bilježi pad fertilnosti u 40 godina od 4 na 1,9. Mali broj djece, samo 1,2 po ženi, imaju i Italija, Španjolska, Japan, čije žene rijetko uzimaju pilulu. Pad plodnosti bilježi i Albanija, patrijarhalna zemlja bez kontracepcije i abortusa, i to sa 6,5 na u prosjeku troje djece.

Poslovna afirmacija žene

– Posve je jasno da kontracepcija nije uzrok pada plodnosti u svijetu i u nas. Prije svega, promijenjeni su stavovi o reprodukciji kao što su mogućnost kontrole plodnosti i neželjenih trudnoća, mogućnost odgađanja rađanja, pad želje za većim brojem djece, učestale rastave, brakovi u kasnijoj dobi. Žene postaju ravnopravan sudionik tržišta rada, željne cjelokupne afirmacije. I zato je teško vjerovati u kratkotrajnost i privremenost trenda pada ukupne plodnosti i depopulacije. Istovremeno se produljuje životni vijek – komentira ginekolog prof. Velimir Šimunić.

– Kontracepcija služi za planiranje začeća, ima važnu ulogu u zdravlju žene zbog sprečavanja neželjene trudnoće. Manje djece je povezano s drugim životim ciljevima koji su prioritetni u odnosu na majčinstvo – drži i ginekolog doc. dr. Ratko Matijević. A posljedice su očite u većini razvijenih zemalja. U Hrvatskoj je sve manje mladih ljudi, manje brakova, prvo dijete žena rađa u tridesetim godinama, a parovi su zadovoljni s u prosjeku 1,4 djeteta, sve je više četrdesetogodišnjakinja bez djece...

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

MA
Macaktom
12:54 21.06.2010.

sve ovo što nam se dešava je jako dobro objašnjen fenomen u filmu Idiokracija

Avatar million
million
00:01 23.06.2010.

To je zato sto danas 85 % zenskog spola zele biti samo gospodje !!!