PRIVATNOST

Majku tužio sudu jer je čitala sinov profil na Facebooku

Foto: Pixsell
Majku tužio sudu jer je čitala sinov profil na Facebooku
VL
Autor
Hrvoje Dečak
08.04.2010.
u 16:48
Denise New iz Arkansasa branila se da su poruke koje je njezin sin objavljivao na Facebooku upozoravale da nije dobro pa je reagirala.
Pogledaj originalni članak

Majka šesnaestogodišnjeg dječaka u američkom Arkansasu izjavila je da je samo pokušavala biti dobra majka kad je svom sinu zabranila korištenje Facebooka, ali on ju je zbog toga – tužio. Majka je presjekla stvar nakon što je otkrila da je vozio 150 km/h jer se posvađao s djevojkom. Odgovor dječaka na to bila je tužba protiv majke zbog uznemiravanja.

- Ako kažu da sam kriva, to će biti otvaranje sezone lova na roditelje i opasan presedan - slikovito je objasnila Denise New u srijedu, a objavio je AP.

New je iz Arkadelphije, malog grada jugoistočno od Little Rocka. Ona je kazala da su poruke koje je njezin sin objavljivao na Facebooku upozoravale na to da nije dobro. Zato je promijenila njegovu šifru za pristup profilu i neke od detalja te mu zabranila da se njime koristi.

Njezin uvrijeđeni sin tvrdi da ono što je napisala nije točno te da je naštetila njegovoj reputaciji. Zato je krajem ožujka podnio tužbu protiv svoje majke.

Psihologinja Ivana Ćosić iz Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba ističe da je potezanje sudske tužbe dokaz da odnos roditelj – dijete slabo funkcionira.

– Mladi u toj dobi, adolescenti, imaju snažnu potrebu za osamostaljivanjem i udaljavanjem od roditelja te za formiranjem svojeg identiteta. Oni žele izmaknuti nadzoru roditelja, što ne znači da i ih i dalje ne trebaju, ali na drugi način – kaže psihologinja.

– Kad roditelj, međutim, nema dovoljno povjerenja, on želi i dalje nadzirati dijete, i to ne samo njegovo ponašanje nego i misli i osjećaje. Tada roditelj često prijeđe dopuštene granice i kod adolescenta izazove snažan konflikt, otpor i odbijanje. Neke majke i očevi teško prihvaćaju djetetovu potrebu za osamostaljivanjem pa i dijete teško s njima razgovara o tome – tumači prof. Ćosić.

Psihologinja kaže da je najbolji način da se izbjegnu sukobi iskrenost i razgovor, ali tako da roditelj poštuje granice djetetove privatnosti te njegove misli i osjećaje.

– Čitanje dnevnika ili profila na Facebooku, pretraživanje sobe i slično grubo je zadiranje u privatnost i poruka: “Ne vjerujem ti” – upozorava Ivana Ćosić. Internet je, kaže, zakomplicirao odnose jer ono što je stavljeno na njega postaje dostupno svima pa i onima za koje ne želimo da to pročitaju ili vide. Zato dijete trebamo upozoriti na to.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

Avatar kresimir*
kresimir*
06:33 09.04.2010.

Hmmm... A ko njemu placa taj sud? Kaj njega mama nije mogla isamarati i izbaciti van na cestu, pa nek se onda tuzi? Ak je dosta star da se tuzi, dosta je star i da se sam izdrzava.

OB
-obrisani-
07:41 09.04.2010.

Slažem se... treba derišt poslat van i ga se odreći. Ali šta se može...dobio je odgoj da bude takv kakav je, a u odgoju su \"umješani\" nešto malo i roditelji, osim televizje i interneta. A psihologinja je krasna, bez okusa i mirisa, istićući argumente u prilog \"oštećenog.\"

TU
Tuga
16:15 09.04.2010.

Ako je objavio na internetu - to je onda postalo javno, a ne vise privatno. Majka je za njega odgovorna do 18. godine. Privatnu postu ne smije mu otvarati, ali javne podatke smije kontrolirati.