UGOSTITELJI

Mafija ima lanac restorana

Mafija ima lanac restorana
23.07.2010.
u 13:59
Oko pet tisuća restorana s oko 12 tisuća zaposlenih i dohotkom od milijardu eura godišnje u rukama je mafijaških šefova koji pružajući ugostiteljske usluge peru novac zarađen krijumčarenjem droge.
Pogledaj originalni članak

RIM – Najveći lanac restorana u Italiji drži mafija. Oko pet tisuća restorana s oko 12 tisuća zaposlenih i dohotkom od milijardu eura godišnje u rukama je mafijaša. Nije to lanac restorana s jedinstvenim znakom, jednom markom, već je u rukama mafijaških šefova koji pružajući ugostiteljske usluge peru novac zarađen krijumčarenjem droge. Međusobno nisu, dakako, povezani, ali ako ih se računa kao lanac restorana u rukama mafije, onda on zarađuje 10 puta više od lanca Sebeto (unutar kojeg su Rosso pomodoro, Anima e Cozze) ili 15 puta više od lanca Fratelli La Bufala. Istina, taj lanac zarađuje “samo” 25 % od onoga što zarađuje Autogrill, koji ima 5300 restorana, uglavnom na autocestama u 42 zemlje. Mafijaši drže restorane u Rimu, Milanu, regijama Toskani, Emiliji, Liguriji, odnosno drže 15 % ukupnog ugostiteljskog sektora.

Obitelj Piromalli iz Gioia Taura imaju restorane u Rimu i na jezeru Garda, mafijaš Coco Trovato iz Catanzara ima lokale u Leccu i Milanu, obitelj Schiavone iz San Cipriano d'Aversa imaju restorane u središtu Rima, u Ostiji i u Fimicinu, itd. Snage sigurnosti zapljenjuju svake godine stotinjak restorana koji su u mafijaškim rukama. Vrijednost je zaplijenjene imovine više stotina milijuna eura. No, mafijaši uvijek nalaze način da se dokopaju novih. Naime, vlasnici u financijskim teškoćama traže financijsku pomoć od zelenaša, koji su gotovo uvijek povezani s mafijašima. Kada vlasnik restorana ne može vratiti posuđeni novac, na scenu dolaze mafijaši. Preuzimaju vlasništvo s time što u objektima ostaju isti ljudi, zajedno s bivšim vlasnikom, koji je u rukama mafijaškog šefa. Zbog toga je istražiteljima teško otkriti koji je restoran u mafijaškim rukama.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

OB
-obrisani-
14:32 23.07.2010.

i da vidim nekoga da se žali da je juha preslana, meso žilavo i prilog prekuhan.

MM
Mladen Miletić
15:43 23.07.2010.

Mafija ima lanac restorana; bolje da rade nego da izmišljaju Haraće i druge nedaće...

OB
-obrisani-
16:16 23.07.2010.

Pih, naša ima državu, a ne male restorančiće... ma di su \"naši\" od Talijana...