Izbori u Španjolskoj

Madrid: Krajnje desni Vox nada se ulasku u vladajuću koaliciju

Foto: Alfa Images/ABACA/PIXSELL
Vox Party Rally - Madrid
Foto: Alfa Images/ABACA/PIXSELL
Vox Party Rally - Madrid
Foto: Juan Carlos Rojas/DPA/PIXSELL
Madrid, Spain; 09.04.2021.- Santiago Abascal leader of the far-right party...
04.05.2021.
u 09:34
Prema anketama, konzervativna Narodna stranka (PP) i aktualna čelnica Isabel Diaz Ayuso mogli bi udvostručiti broj zastupnika u odnosu na prošli sastav. Predviđa im se oko 40 posto glasova, u državi u kojoj su na vlasti socijalisti. No za formiranje regionalne vlade Ayuso će se ovaj put možda trebati osloniti na krajnje desni Vox, treću najveću stranku u nacionalnom parlamentu.
Pogledaj originalni članak

Novi sastav regionalnog parlamenta u utorak će biti izabran u španjolskoj prijestolnici Madridu, a dio nove vlasti želi biti i krajnje desni Vox

To se glasanje stoga smatra važnim i za cijelu Španjolsku, ne samo za tu ekonomski snažnu regiju, piše agencija dpa. 

Prema anketama, konzervativna Narodna stranka (PP) i aktualna čelnica Isabel Diaz Ayuso mogli bi udvostručiti broj zastupnika u odnosu na prošli sastav. Predviđa im se oko 40 posto glasova, u državi u kojoj su na vlasti socijalisti. 

PP je samostalno vladao Madridom posljednjih 26 godina, a od 2019. u koaliciji s desnom strankom Ciudadanos (Građani). No za formiranje regionalne vlade Ayuso će se ovaj put možda trebati osloniti na Vox, treću najveću stranku u nacionalnom parlamentu, a čelnica PP-ja tu je mogućnost nazvala neproblematičnom.

Potencijalna koalicija ujedinila je u drugim slučajevima razjedinjenu ljevicu koja je pozvala na masovnu izlaznost nakon žestoke kampanje. 

Španjolski socijalistički premijer Pedro Sanchez upozorio je da bi savez Narodne stranke s Voxom mogao ugroziti demokratski sustav cijele Španjolske. 

Ljevičarski Unidas Podemos, u koaliciji sa Sanchezom na nacionalnoj razini, čak je odabrao slogan „fašizam ili demokracija“.

Vox je osnovan 2014., a stranku opisuju kao krajnje desnu i populističku. Pet godina kasnije Vox po prvi put ulazi u španjolski parlament. 

U kampanji za izbore u Madridu Vox je imao plakate usmjerene protiv migranata, uz slogan „Zaštitimo Madrid, glasajte za sigurnost“. 

Stranka je zagovarala i povlačenje zakona o zaštiti žena od nasilja, tvrdeći da je diskriminatoran protiv muškaraca, te se protivila preseljenju tijela diktatora Francisca Franca iz njegovog mauzoleja na manje groblje, piše BBC. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

LA
Latigo
10:40 04.05.2021.

Naprijed PP i Vox, arriba España!