Prekinut željeznički promet

Mađarska zatvorila prijelaze, nema vlakom preko granice

Foto: Reuters/PIXSELL
Hungarian Prime Minister Victor Orban attends the Valletta Summit on Migration in Valletta, Malta, November 12, 2015. REUTERS/Darrin Zammit Lupi MALTA OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN MALTA
Foto: Reuters/PIXSELL
Hungarian policemen stand by the family of migrants as they want to run away at the railway station in the town of Bicske, Hungary, September 3, 2015. REUTERS/Laszlo Balogh SEARCH - PICTURES OF THE YEAR 2015 - FOR ALL IMAGES TPX IMAGES
08.12.2015.
u 22:45
Željeznički promet s Hrvatskom Mađarska je prekinula prije tri mjeseca zbog, kako kažu, problema imigranata
Pogledaj originalni članak

Europska komisija pozorno prati mađarsko zatvaranje željezničkih graničnih prijelaza s Hrvatskom i traži od Mađarske da je redovito obavještava o svim koracima koje poduzimaju, komentirao je Tove Ernst iz Europske komisije Večernjakov upit o stavu EK o prekidu putničkog željezničkog prometa između dvije države EU.

Javljaju ostalima

Iz mađarskih željeznica pak objašnjavaju da je zatvaranje prijelaza rezultat vladine odluke od 17. studenoga. U njoj se kaže da je, zbog sigurnosti u pograničnom sektoru zbog imigrantske krize, osobama, vozilima i teretu zabranjen prijelaz preko željezničkih graničnih prijelaza Kotoriba, Koprivnica i Beli Manastir. Odluka će se opozvati – ako je ne produlje – 17. prosinca.

S takvim informacijama raspolaže i EK, koji je objasnio kako ih je Mađarska obavijestila o blokadi 25. studenoga, kazavši da je riječ o privremenoj mjeri.

– Izvijestili su nas u skladu s "uredbom jagode" (ime je dobila po sudskom sporu Francuske i EK nakon što su francuski seljaci blokirali kamione jagoda iz Španjolske kao prosvjed protiv uvoza, a o čemu Francuska nije obavještavala Španjolsku, koja je pretrpjela gubitke, op. a.) koja propisuje da članica mora obavijestiti EK o događaju koji bi mogao negativno utjecati na slobodni protok robe. Sad ćemo o tome izvijestiti druge članice EU – kažu u EK, iako blokada utječe na kretanje ljudi.

Unatoč navodima o "privremenim mjerama" promet je obustavljen od sredine rujna, a zanimljivo je primijetiti da je Mađarska donijela uredbu mjesec dana nakon podizanja ograde i hrvatskog preusmjeravanja imigranata prema Sloveniji. Kako kažu iz hrvatskog MVEP-a, hrvatski veleposlanik u Mađarskoj intenzivno radi na rješavanju tog problema.

Napisima protiv izbjeglica

Uz željezničku blokadu, mađarska je vlada u nastojanju da se zatvori prema imigrantima, uz prijavu Europskom sudu zbog obveznih kvota, pokrenula i medijsku kampanju. U novinama su na crnoj pozadini objavljeni napisi: "Kvote povećavaju terorističku prijetnju", "Ne znamo kakve su im namjere" ili "Ne znamo koliko je terorista među njima". Vlada je pokrenula i web-stranicu, a slijede i plakati sa sloganom "Obranimo svoju zemlju".

>> Mađarski ministar vanjskih poslova: Odnosi s Hrvatskom nikad nisu bili lošiji

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 81

Avatar navijač
navijač
23:15 08.12.2015.

Čovjek radi ono zašto je dobio glasove birača. A kako Milanović štiti Hrvatsku i njenu neovisnost , mogli smo vidjet u zadnje 4. godine. Kao i njegov tata.

ST
strpljenspasen
23:27 08.12.2015.

covjek je kralj,,,,brani svoje i slusa volju ljudi ....

Avatar Borna Vitez
Borna Vitez
23:16 08.12.2015.

Sada će spletkaroš Muljanović narediti Ostoji Rankoviću da ponovo pošalje naš vlakić sa Ostojinim milicionarima kako bi ih Đarme razoružali a predsjednica će opet ići moljakati Viktora da nam vrati naš vlakić jer eto rošavi Kiza se opet malo zaigrao sa drugarom Ostojom.