SASTANAK O SIGURNOSTI

Macron od Merkel traži da se EU vojno osamostali od SAD-a

Foto: JOHN MACDOUGALL/DPA/PIXSELL
Franco-German Security Council
Foto: JOHN MACDOUGALL/DPA/PIXSELL
Franco-German Security Council
Foto: Romain Gaillard/PIXSELL
Le président de la République française Emmanuel Macron lors du conseil franco-allemand de défense et de sécurité en visioconférence avec la chancelière allemande Angela Merkel au palais de l'Elysée à Paris
06.02.2021.
u 12:07
Videosastanak dvoje europskih lidera održan je paralelno s posjetom šefa europske diplomacije Moskvi, tijekom koje je rekao da su odnosi zbog Navaljnog “dosegnuli novo dno”
Pogledaj originalni članak

Iako je na čelo Sjedinjenih Država došao multilateralist Joe Biden, dva glavna stupa Europske unije, Pariz i Berlin, i dalje nemaju iste poglede na budućnost u ključnim pitanjima. Francuski predsjednik Emmanuel Macron i njemačka kancelarka Angela Merkel jučer su preko videolinka održali sastanak o sigurnosti, ali i nizu pitanja o kojima se dvoje državnika razilazi. Na jesen će se u Njemačkoj održati novi izbori, a nakon njih bi u njemačkoj politici trebala započeti era bez Merkel, što je Macronu dalo vjetra da zatraži brže donošenje politika. Godišnji sigurnosni sastanci Pariza i Berlina dogovoreni su prije dvije godine.

Najprije, iako su i Macron i Merkel podržali dolazak na vlast Bidena, koji je i sam rekao da se zalaže za bolje odnose s EU, francuski predsjednik mnogo je više skeptičan prema vezama EU s Washingtonom. To uključuje i mnogo veći interes francuske strane za “sigurnosnom nezavisnošću” od SAD-a. Jedan od planova koji su još 2017. pokrenuli Macron i Merkel bila je izgradnja europskog borbenog zrakoplova te tenka, a sve kako bi se osnažila sigurnost. No, to su prilično spori projekti: borbeni zrakoplov na kojem zajedno rade Španjolska, Francuska i Njemačka trebao bi biti u upotrebi tek od 2040. godine.

“NATO je klinički mrtav”

Macron bi također htio da Njemačka da više doprinosa u nekim konkretnim akcijama koje poduzima francuska vojska, posebno u borbama protiv izrazito brutalnih terorista u Africi. Još odzvanjaju riječi francuskog predsjednika s kraja 2019. koji je nazvao NATO, savez koji između ostalih uključuje Francusku, Njemačku i SAD, “klinički mrtvim”. Francuski je predsjednik tada istaknuo da nije siguran da bi sve snage NATO-a, misleći tu na SAD pod vlašću Donalda Trumpa, pritekle upomoć nekoj od članica da bude napadnuta. A time NATO postaje praktički beskoristan, smatra Macron. Vjeruje da zato Europa mora snažnije nastupiti na svjetskoj pozornici, ali te promjene na Starom kontinentu dolaze presporo.

Nedavna blamaža s cjepivom, kako je neki nazivaju, neće ni pridonijeti boljem imidžu EU. S druge strane nad odnose Francuske i Njemačke nadvilo se i pitanje Sjevernog toka 2, plinovoda koji je pred završetkom izgradnje i koji bi trebao ruski plin dovoditi na njemačko tržište. Jedan je to od ključnih ekonomskih projekata za Berlin, ali postaje kontroverzno pitanje svaki puta kada se pogoršaju odnosi Bruxellesa i Moskve. Najnoviji je takav slučaj nedavno uhićenje ruskog disidenta Alekseja Navaljnog, koji je ovog tjedna osuđen na zatvorsku kaznu od dvije godine i osam mjeseci zbog navodnog kršenja uvjetne kazne.

Francuski član vlade za europska pitanja Clement Beaune rekao je da se zalaže za zaustavljanje izgradnje plinovoda kao dio paketa sankcija prema Rusiji. Njemačka i Rusija ne slažu se s tim stavom, a Moskva inzistira da bi pogrešno bilo vezati odnose za sudbinu jednog opozicionara kojem je još k tomu sud odredio zatvorsku kaznu. Slučaj mnogi na Zapadu tumače kao politički. S druge strane, i Macron je više puta poticao na otvaranje dijaloga s Moskvom te ga se neko vrijeme gledalo kao lidera te agende u EU. Često se onima izvan bloka čini da je europska vanjska politika raštimani orkestar.

Pohvale Rusiji zbog cjepiva

Jučer se i šef europske diplomacije Josep Borrell sastao s ruskim ministrom vanjskih poslova u Moskvi Sergejom Lavrovom. Nakon sastanka europski je dužnosnik rekao da su, nakon osude Navaljnog, odnosi Moskve i Bruxellesa “dotaknuli novo dno”, a i Rus je dodao da postoje mnoga neslaganja. Ponovno je zatražio puštanje Navaljnog na slobodu. S druge je strane Borrell pohvalio Rusiju zbog razvoja cjepiva Sputnjik V, o čijem se korištenju na Starom kontinentu sve češće razgovara. No, neposredno nakon sastanka Moskva je objavila da će izbaciti diplomate iz Švedske, Poljske i Njemačke zbog pritiska kojim su, tvrdi Rusija, pokušali utjecati na to da se Navaljnog pusti iz zatvora. Diplomate su optužili da su sudjelovali u prosvjedima u Moskvi i Sankt Peterburgu. “Takvi su postupci neprihvatljivi i nemaju veze s diplomatskim dužnostima”, objavile su vlasti u Moskvi.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 49

Avatar Terra
Terra
12:33 06.02.2021.

Je...baš ti Francuzi koje su Ameri spašavali od Nijemaca u oba dva svjetska rata....i kaj onda osnovati EU vojsku....pa Erdogan te prije par mjeseci držao na kratkom lancu dok nije dobio poziv iz Amerike....izgleda da iz povijesti nitko ništa naučio nije o toj "Europi"....gospodarski div, politički patuljak

DU
Deleted user
15:43 06.02.2021.

Sa ovakvim vodstvima njemačke Francuske nitko ne želi tako nešto oni su uzroci ovim događajima

IV
IvanSplit
12:21 06.02.2021.

Jedino sto sam dobro cuja od Macrona,vidimo upravo sta se dogada sa cjepivom. Ameri sve sebi pokupili.Takoder lukavi Englezi nek ih sto dalje od Europe. Mi se moramo sami naoruzati ne cekat da nas netko brani od tog nista nema. Kupit zrakoplove PZO i dronove. Sa Rusijom bit u dobrim odnosima ne oblajavat po medijin. Sve nam se to moze razbit o glavu.Kakvi Amerikanci, strateski prijatelji uvlacit se uvjek mi ih interesiramo kao lanjski snjeg.Jedino ako mogu nam nesto prodat uvalit triput po skupljoj cjeni.