avanturistica

Macika je jedina mačka koja se popela i na najviši austrijski vrh Grossglockner

Foto: Privatni album
Foto: Privatni album
Foto: Privatni album
Foto: Privatni album
Foto: Privatni album
Foto: Privatni album
Foto: Privatni album
Foto: Privatni album
Foto: Privatni album
Foto: Privatni album
Foto: Privatni album
Foto: Privatni album
Foto: Privatni album
Foto: Privatni album
Foto: Privatni album
Foto: Privatni album
Foto: Privatni album
Foto: Privatni album
Foto: Privatni album
Foto: Privatni album
Foto: Privatni album
Foto: Privatni album
Foto: Privatni album
Foto: Privatni album
Foto: Privatni album
Foto: Privatni album
Foto: Privatni album
29.05.2021.
u 11:00
Ni vožnja automobilom, vlakom ili autobusom nije prepreka da Macika ide s njima, jer u svemu uživa. Obožava voziti se na biciklu, voli zaplivati u mirnim vodama i sama određuje s kim se želi družiti. Svojeglava je, ali je njihova najveća ljubav
Pogledaj originalni članak

Prije nešto više od tri godine u njihov je život ušla Macika, obogatila ga je, ali i promijenila. I ništa više nije kao prije.

– Denis je oduvijek želio mačka, a ja sam mu odlučila pokloniti. Raspitivali smo se udomljava li možda netko mačku i saznali za leglo. Iako smo došli po mačka, Macika je osvojila Denisovo srce. Od tog dana traje neraskidiva veza ispunjena ljubavlju, pažnjom i veseljem. Osnovali smo dom i postali nerazdvojni, putujemo zajedno i nema nijednog plana u kojem i Macika nema svoje mjesto – priča nam Alma Okanović. Vrlo brzo otkrili su da Macika jako voli biti u prirodi i planinariti. Radoznala je i vesela, istražuje okolinu i njuškajući je upoznaje druge životinje, nove mirise i zvukove. I nema toga što bi ju spriječilo da ide sa svojim ljudima. Kada ugrije ili zapuše hladan vjetar, sakrije se u ruksak i radoznalo izviruje. Ali čim joj dosadi, iskače i počinje njena avantura. Kad nisu sami, ili je teren nepregledan, Macika je na povocu. Inače se slobodno šeće.

– Većinom jedno ide ispred nje, a jedno iza da bi nas pratila, a ujedno se tako možemo bolje brinuti o njoj. Na livadama je nezaustavljiva. Najljepši je sjesti i promatrati kako razigrano i veselo skakuće i uživa. Kada se umori, dođe nakratko do nas da se odmori, malo izmazi, a kada dobije svoju dozu ljubavi ponovno zbriše u skitnju. I kad kampiramo, ona istražuje okolinu dok se mi odmaramo uz šator – opisuje Denis Okanović svoju ljubimicu.

Macika je obišla brojne planine u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Njezine su cape ostavile trag na Dinari, Velebitu, Biokovu, Mosoru, a popela se i na Maglić, Zelengoru, Prenj, Volujak, Vlašić, Konjuh, Visočicu, Bjelašnicu, Treskavicu, Kamešnicu, Troglav, Cincar.

– Prije dvije godine poveli smo je i na Grossglockner, najviši vrh Austrije. Oduševljenje prolaznika i posjetitelja Grossglocknera neprocjenjiv je doživljaj. Na tu visinu, i uopće na Grossglockner, nitko nikada nije vodio mačku. Do početka ledenjaka šetkala se i uživala tražeći mrmote koji su se sramežljivo pojavljivali pred nama – prisjeća se Alma i dodaje kako je ledenjak ipak bio prehladan za njezine šapice.

– Ostatak puta provela je na ruksaku i ramenima. A kad je zapuhao hladan vjetar i počeo padati snijeg stavili smo je u ruksak iz kojeg je radoznalo promatrala planinare – opisuju nam tu posebnu avanturu. Prije nego su krenuli posavjetovali su se i s veterinarom, htjeli su biti sigurni da je Macika zdrava i da može podnijeti visine.

– Ipak je Zenica na 300 metara nadmorske visine, a mi idemo na 3798 metara. Veterinar nam je rekao da nikada nije imao slično pitanje. Savjetovao nam je da je pratimo i na svaku naglu promjenu da se spustimo u niže područje. No, sve je prošlo u najboljem redu – pričaju nam. Korona je prošle godine poremetila i njihove planove, na Mont Blanc i Gran Paradiso nisu uspjeli otići, ali su zato posjetili Albaniju i prošetali se prelijepim Prokletijama. Što je sljedeće na redu ne znaju, ali znaju da će Macika s njima kamo god krenuli.

Foto: Privatni album

– S njom nikad nije dosadno, a o njenim zgodama i nezgodama možemo pričati satima. Od ganjanja divljih životinja koje su čak i nas plašile do vratolomija po drveću. Jednom se, bili smo na Mosoru, propela s ruksaka i popela na granu. Mi smo nastavili hodati i nakon nekog vremena vidjeli da je nema. A ona veselo sjedi na grani i promatra kako odlazimo. Na Zelengori smo imali blizak susret s medvjedom. I dok smo se mi polako udaljavali Macika je frktala i otimala se da je pustimo k njemu – prisjeća se Denis samo nekih zgoda. A njihove avanture možete pratiti i na Facebook stranici Trio fantastiko. Ni vožnja automobilom, vlakom ili autobusom nije prepreka da Macika ide s njima, jer u svemu uživa. Obožava voziti se na biciklu, voli zaplivati u mirnim vodama i sama određuje s kim se želi družiti. Svojeglava je, kažu Alma i Denis, ali je njihova najveća ljubav. 


 

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

AN
antes
11:30 29.05.2021.

Ovo je vrlo lijepo i vrlo neobično. Volim mace i planinarenje, ali nikada ne bih pomislio, da to može ići zajedno. Mace su veliki individualisti, koji se druže s ljudima samo, kada one to hoće. Ovi su ljudi, očito uspjeli tu crtu njihovog karaktera zaobići i stvoriti međusobnu odanost. Neka se maca čuva ponora i rupa u brdima na radost svojih ljudi.

MO
montello
13:05 29.05.2021.

Bravo maco

EB
EBERT
11:14 29.05.2021.

Uljepsali ste mi dan.