SKLONILI SE U KUĆE

Lovci pucali usred naselja, stanovnici uznemireni: 'Je li to normalno ponašanje?'

Foto: Boris Scitar/PIXSELL
Lovci pucali usred naselja, stanovnici uznemireni: 'Je li to normalno ponašanje?'
22.10.2021.
u 15:07
Za nedjeljni lov, kažu stanovnici, nisu dobili niti obavijest, niti upozorenje. Ističu i da nije normalno da netko s oružjem hoda usred naselja i pritom puca
Pogledaj originalni članak

Stanovnici malog sela Črešnjevec kraj Tuhlja u nedjelju, 17. listopada, doživjeli su, kažu, pravi horor nakon što su im lovci pucali ispred kuća. Stanovnici su se sklonili u kuće, panično zvali djecu koja su se igrala vani te zatvorili ljubimce. 

– Sve je trajalo oko sat vremena, a počelo je u 10 sati. Galama, neartikulirano glasanje skupine ljudi, a onda i pucanje. I to ne jedan pucanj, nego pucanje u nizu. Pucanje usred naselja, u blizini turističkog mjesta, hotela, vikendica i trajno naseljenih kuća, u obrađenim poljima – prepričava stanovnik Črešnjevca za portal Ni Zagorje malo.

– Je li to normalno ponašanje? Koliko lovci moraju biti udaljeni od naseljenog mjesta da bi smjeli pucati? Je li normalno da u punoj ratnoj spremi, takvim glasanjem, pucajući prolaze kroz naseljeno turističko mjesto? Što da je tada netko bio u kukuruzištu i brao kukuruz? Kako se obraniti od ovoga divljaštva? – niz je pitanja koja su postavili mještani.

Za nedjeljni lov, kažu stanovnici, nisu dobili niti obavijest, niti upozorenje. Ističu i da nije normalno da netko s oružjem hoda usred naselja i pritom puca. 

Zakon o lovstvu kaže da je "zabranjeno loviti divljač u pojasu od 100 metara od granice naselja, odnosno 300 metara od granice naselja većih od 10.000 stanovnika u nizini i prigorju te 200 metara od granice naselja većih od 10.000 stanovnika u brdsko-planinskim područjima".

Nedjeljni lov koji je uznemirio stanovnike dogodio se na području lovačkog društva, odnosno Udruge Srndač iz Tuhlja, no iz te Udruge nije bilo odgovora za Ni Zagorje malo. Prema kalendaru lovidbe, koji je objavljen na internetskim stranicama Hrvatskog lovačkog saveza, mjesec listopad je vrijeme kada je, kako pišu, sezona u punom jeku.

VIDEO Detalji nesreće na Murteru: Maloljetnik je u zavoju pretjecao preko pune crte 2 auta, poginuo na licu mjesta

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 16

PI
Pišmevrit
15:28 22.10.2021.

Nemajte brige. Zagorski lovci su toliko pijani da ni kucu ne mogu pogoditi. Lov je samo izgovor za oblokavanje i zderacinu.

TA
tantor
17:02 22.10.2021.

lovačke udruge su postala sastajališta lokalnih bogatuna, uglavnom advokata, sudaca, liječnika, političara, privatnika, koji misle da ako imaju novac i utjecaj, mogu raditi što god i hoće i to je tako.....najbolji primjer su vam naknade štete u prometnim nesrećama sa divljači, ne plaćaju štete i ne možete im ništa doslovno

SV
SvetiOtac
18:25 22.10.2021.

Kažu da je lovcima IQ manji od 80,tako da ih morate razumjeti..😏