Uoči Svih svetih

Lopovi vrebaju i na grobljima!

Foto: Mladen Mandić
Lopovi vrebaju i na grobljima!
21.10.2011.
u 09:24
Od zadnjih 11 provala u osobne automobile, njih čak pet bilo je na parkiralištima uz groblja
Pogledaj originalni članak

Za blagdan Svih svetih, kada se sjećamo onih koji više nisu među nama, mnogi će iz svih krajeva Hrvatske, ali i izvan nje, doći u Zagorje, ne bi li za svoje najmilije zapalili svijeću ili na grob donijeli cvijeće. No, nažalost, sve to koriste i drski lopovi koji baš u te dane imaju i najviše “posla”. Kradljivci najviše “operiraju” na parkiralištima uz groblja gdje svoje “žrtve” u tren oka mogu olakšati i za nekoliko tisuća kuna. Od posljednjih 11 provala u automobile, čak se u pet navrata provaljivalo na parkiralištima uz groblja. Najčešća su meta ostavljene torbice, novčanici, fotoaparati, kamere i mobiteli koji se ostavljaju u automobilu. Stoga i ove godine zagorska policija apelira da se prilikom posjeta grobljima vrijedne stvari ne ostavljaju u automobilu, posebice ne na vidljivom mjestu jer su lagan plijen čak i u zaključanim automobilima, jer “profesionalci” ipak dobro znaju kako odraditi posao.

Plemeniti metali

No, uz to, krade se i na samim grobljima i od policije smo dobili poduži popis što se sve ukralo. Najčešća su meta plemeniti metali. S groblja u Klanjcu tako je prije nekoliko godina nestao i brončani Augustinčićev kip težak oko 130 kilograma i vrijedan stotine tisuća kuna, a najvjerojatnije je završio u deponiju metalnog otpada. Posebice se puno kralo na istoku Zagorja – u Belcu, Konjščini, Zlataru. Gotalovcu i Maču, što mještani kojima su ukradene te vrijedne stvari pripisuju činjenici da je taj dio Zagorja najbliži romskoj populaciji u Međimurskoj županiji. S groblja su nestajali najčešće plemeniti metali – brončani žljebovi i kipovi Isusa Krista i Majke Božje Bistričke, vaze od bakra i mesinga, aluminijski anđeli, lampioni, umjetnički križevi, staklene bljeskalice. U Zlataru je čak tijekom jedne noći sa šest grobova skinuto i 17 metalnih rukohvata nadgrobnih ploča. Materijalne štete po jednom grobnom mjestu dosezale su i do pet tisuća kuna, a krađa, i to onih koje su prijavljene policiji, bilo je najmanje 30-ak.

Dosluh s cvjećarima

Kradu se i aranžmani s groblja i to najčešće oni koji se na groblja donesu nekoliko dana prije Svih svetih. Mnogi danas nemaju novca da kupe cvijeće i njime prekriju grobove pa posegnu za susjedovim, no ima slučajeva da su u igri i mnogo “veći igrači” koji u dosluhu s cvjećarima obilaze i “pustoše” groblja pa se isti aranžmani u prodaji znaju naći i po nekoliko puta.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

DU
Deleted user
02:56 22.10.2011.

Bilo bi dobro da se Policija pokaze na parkingu do groblja , postavljene kamere ? Trebalo bi strogo kazniti bez savjesne kupce. Ima nacina kako doci na kraj tom kriminalu.

JO
JozoBozo
08:40 23.10.2011.

nema naša policija vremena za čuvanje parkinga.Za to postoje zaštitarske tvrtke.A to bi trebala lokalna uprava zaposliti.Nije ovo više smrdljivi komunizam da policija djeluje preventivno.Sada policija radi uviđajno.