Uglata stvorenja

Ljepota je u kutovima

Foto: Thinkstock
Ljepota je u kutovima
07.10.2014.
u 11:56
Pogledaj originalni članak

Ljepota je u kutovima, sve što ima brid privlačno je. Matematika pravilnih i polupravilnih poliedara široki je pojam, ali njezina primjena tek je mjestimična. Platon je govorio kako važnost geometrije ne leži u njezinoj praktičnoj iskoristivosti. Simetrija je… ideja na osnovi koje je čovjek kroz tisućljeća svoje povijesti pokušavao shvatiti i stvoriti red, ljepotu i savršenstvo, govorio je Hermann Weyl. Prema njemu, otkriće pravilnog dodekaedra i ikozaedra ubraja se u najljepše rezultate čitave matematičke povijesti.

Proučavanje poliedara seže bar 3000 godina unatrag. Povjesničari matematike smatraju vjerojatnim da su već pitagorejci oko 500. g. pr. Kr. poznavali svih pet konveksnih pravilnih poliedara. Moralo je biti razloga zašto su se veliki matematičari, filozofi i umjetnici poput Pitagore, Platona, Arhimeda, Euklida, Leonarda da Vincija, Johannesa Keplera bavili poliedrima.

Ta ljepota, iako teško primjenjiva, vidjet će se u različitim oblicima i njihovim simetrijama. Provjerite koji je od tih objekata svaki dan na televiziji. Širom svijeta guraju ga zelenim travnjacima, matematičari ga zovu krnjim ikosahedronom.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar upitnik.pita
upitnik.pita
14:56 07.10.2014.

Ljepota je u kutevima... kut - kutovi...