zbog ilegalnih migranata

Litva dovršila izgradnju 550 km ograde od bodljikave žice na granici s Bjelorusijom

Foto: RITZAU SCANPIX/REUTERS
Copenhagen Democracy Summit
Foto: Alexander Welscher/DPA
Air Force Inspector Visits Ämari Air Base
Foto: KACPER PEMPEL/REUTERS
FILE PHOTO: Workers work at construction site of barrier at border between Poland and Belarus
30.08.2022.
u 09:12
Simonyte je rekla da će njezina vlada nastaviti svoju politiku i ispitati mogućnost njezinog provođenja bez uvođenja izvanrednog stanja. No priznala je da bi to bio izazov s obzirom na međunarodno pravo, rekavši da njezina zemlja ima "puno posla".
Pogledaj originalni članak

Litva je u ponedjeljak priopćila da je završila izgradnju ograde duž granice s Bjelorusijom kako bi se borila protiv ilegalne imigracije koju, prema Zapadu, potiče Minsk.

Ilegalna imigracija je ove godine porasla u Litvi, članici EU-a, na oko 4200 migranata, uglavnom s Bliskog istoka i Afrike, koji su prešli granicu iz susjedne Bjelorusije. Zapad je optužio režim bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka da manipulira priljevima migranata sa svojom saveznicom Rusijom u sklopu "hibridnog" ratovanja, što Minsk negira.

Barijera visoka četiri metra i sastavljena od bodljikave žice proteže se preko oko 550 kilometara granice dviju zemalja. Premijerka Litve Ingrida Simonyte objavila je završetak projekta i rekla da je "tehnički nemoguće" podići fizičke barijere duž cijele granice, koja prelazi preko jezera, rijeka i močvara.

Oštra migrantska politika Litve dovela je do optužbi da nezakonito vraća ljude preko granice. Simonyte je rekla da će njezina vlada nastaviti svoju politiku i ispitati mogućnost njezinog provođenja bez uvođenja izvanrednog stanja. No priznala je da bi to bio izazov s obzirom na međunarodno pravo, rekavši da njezina zemlja ima "puno posla".

U subotu su litavski graničari odbili ulazak za 125 migranata, najveći broj od početka godine. Policija je optužila bjeloruske kolege da pomažu migrantima da ilegalno uđu u Litvu i da su oštetili novu ogradu. Veliki broj većinom bliskoistočnih migranata prošle zime izazvao je napeti sukob između istočne članice EU Poljske i Bjelorusije.

Poljska je kasnije izgradila čelični zid duž granice s Bjelorusijom kako bi odvratila migrante, rekavši da Lukašenkov režim "destabilizira" regiju.

VIDEO: U prometnoj nesreći u Kaštel Sućurcu smrtno je stradao otac Marka Livaje

PROBLEMI U SLOVENIJI

Slovenci: Migranata je više jer smo uklonili dio žice. MUP: To nije razlog

Kao jedan od posljednjih slučajeva tamošnji mediji navode primjer u kojem su slovenski policajci kod skretanja za Rakitovec, malog slovenskog mjesta nedaleko od graničnog prijelaza za pogranični promet Rakitovec/ Slum na Ćićariji, samo desetak kilometara udaljenog od Buzeta, zaustavili osobni automobil u kojem je državljanin Bosne i Hercegovine prevozio osam ilegalaca, državljana Turske. Kod Sečovlja su, pak, zatekli sedam državljana Indije, od kojih je jedan bio vodič, a na brzoj cesti Bivje - Škofije policajci su zaustavili osobni automobil hrvatskih registarskih oznaka koje je vozio državljanin Kosova, a u vozilu je bilo šest državljana Bangladeša.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.