SDP KRITIZIRA ENERGETSKU POLITIKU

Linić: Vlada bi trebala iskoristiti nalazišta plina u srednjem Jadranu

08.01.2009.
u 11:25
Pogledaj originalni članak

SDP je, na danas održanoj konfereniji za novinare, kritizirao Vladu zbog nastale plinske krize.

- Sadašnja plinska situacija proizvod je geopolitičkih odnosa Rusije i Europske unije, a Vlada se ponaša iznenađeno iako nije riječ ni o kakvom iznenađenju - rekao je glavni ekonomski strateg SDP-a Ljubo 

Plinacro: Uvoz plina iz Rusije i dalje potpuno obustavljen

Jurčić na konferenciji za novinare koju je SDP naslovio "Sanaderov ekonomski slom".

- Energenti nisu tržišni već strateški proizvod, a veliki je rizik ne imati kapacitete za njih. Vlada je to bila dužna napraviti, a nije pa je odgovorna za nastalo stanje - objašnjava Ljubo Jurčić.

- Zbog ove plinske krize hrvatski građani mogu biti sretni jer samo u takvim, teškim situacijama Vlada donosi odluku o ulaganjima u energetski sektor. Vjerujem da će tako iskoristiti kapacitete nalazišta plina u srednjem Jadranu - komentirao je Slavko Linić, saborski zastupnik SDP-a.

Gordan Maras istaknuo da dva milijuna hrvatskih građana ovisi o grijanju na plin, a Vlada ih je, kaže, dovela u situaciju da i tu stežu remen.


Kosorova replicirala SDP-ovcima

Od 1996. godine radi se na plinofikaciji Hrvatske, a taj veliki projekt zaustavljen je baš 2000 godine, kada je SDP bio na vlasti, odgovorila je potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor na prozivke najjače oporbene stranke za nastalo stanje u opskrbi ovim energentom.
Slavko Linić je bio član Račanove vlade pa je mogao uložiti znanje i novac u projekte iskorištavanja plina u srednjem Jadranu na koje se poziva, a nije to učinio, osvrnula se Kosorova na riječi SDP-ovog saborskog zastupnika.
Napomenula je kako se od 2005. godine intenzivno radi na plinofikaciji, tijekom koje je izgrađeno 450 kilometara plinovoda, vrijednih 1,7 milijardi kuna.

Pogledajte na vecernji.hr