zakon o kamatama

Linić: Banke će nas prozvati zbog smanjenja kamate, no želimo zaštititi građane

Foto: Daniel Kasap/Pixsell
Linić: Banke će nas prozvati zbog smanjenja kamate, no želimo zaštititi građane
30.04.2014.
u 11:27
Maksimalna zatezna kamata za prekoračenje po tekućem računu bit će 10,35 umjesto dosadašnjih 11 posto. Novim Zakonom o kamatama regulirala bi se i najviša dopuštena stopa ugovornih kamata, da bude 11,35 posto za građane
Pogledaj originalni članak

Ministar financija Slavko Linić na današnjoj je sjednici Vlade iznio nacrt prijedloga zakona o kamatama, kojim bi se uredila najviša dopuštena stopa ugovornih kamata u novčanim obvezama, i to bez obzira na valutu u kojoj je ta obveza, primjerice kredit, izražena.

– Zakonom definiramo osnovicu, referentnu kamatnu stopu koja je po HNB-u sad 5,3 posto, i probali smo definirati i ostale stvari  – najviša dopuštena ugovorna i zatezna kamata i način obračuna zatezne kamate. To je 11,35 i 12,35 posto za građane, a maksimalna na prekoračenje po tekućem je 10,35 posto, dosad je bila 11 posto. Bankari misle da se time utječe na njihovu profitabilnost, ali mi želimo zaštititi građane. Najviša zatezna kamatna stopa između gospodarstvenika može biti 50 posto iznad ove maksimalne zatezne kamate – poručuje ministar.

– Kad se građani nađu u neprilici da moraju plaćati zateznu kamatu, prvo plaćaju kamate pa onda glavnicu, i stvara se dužničko ropstvo. Do drugoga čitanja zakona će se to promijeniti – najavljuje Linić.

Prihvaćen je na Vladi i program mikrokreditiranja, koji se odnosi na poduzetnike početnike koji posluju do najviše 24 mjeseca. Oni mogu dobiti od 10.000 do 120.000 kuna, s kamatnom stopom od 0,99 posto i rok otplate na 5 godina. To im je za nabavu strojeva i uređaja, kupnja zemljišta i poslovnih prostora, ističe zamjenik ministra poduzetništva i obrta Dražen Pros. U 2014. godini za to je izdvojeno 5 milijuna kuna, za, procjenjuje se, najmanje 40 novih poduzetničkih projekata.

>>Milanović: Neka se istraži koji su činovnici i političari krivi za porezne dugove!

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 25

KA
kafka
12:08 30.04.2014.

Da su doista željeli zaštiti građane zbog previsokih kamatnih stopa onda bi preko Poštanske banke davali kredite građanima po nižoj kamatnoj stopi bez nebuloznih navodnih troškova od 1 do 2 % (toga negdje uopće nema). . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Također bi ugradili u zakon i mogućnost prijenosa kredita u drugu banku bez lihvarskih nameta u vidu nerazumne odštete banki koja se napušta. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Avatar Carrera
Carrera
11:57 30.04.2014.

eeeee, kad Linić kaže da će zaštiti građane, eeee onda znamo da slijedi novi krug guljenja kože! sve će nas potaracati...

PK
puši kurac
12:28 30.04.2014.

ma naravno piskutavi, zaštita građana vam je uvijek zvijezda vodilja!!