EU parlament

'Lijekovi u EU preskupi, nužno spriječiti nabijanje cijena'

Foto: Duško Jaramaz/Pixsell
Biljana Borzan
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell
Biljana Borzan
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell
Biljana Borzan
08.03.2017.
u 14:51
U Italiji je tvrtka Aspen Pharma 2014. završila na sudu jer ih se sumnjičilo da su iskoristili nestašicu četiri lijeka protiv raka za dodatnu zaradu tako što su njihove cijene digli za 1500 posto!, upozorava europarlamentarka Biljana Borzan
Pogledaj originalni članak

Lijekovi u Europskoj uniji su preskupi, a to ugrožava zdravstvenu zaštitu građana i održivost proračuna država članica. Stav je to Europskog parlamenta i glavni zaključak izvještaja o mogućnostima za poboljšanje pristupa lijekovima, izglasanog u Parlamentu.

- Postavlja se pitanje koliko cijene odražavaju stvarne troškove razvoja i istraživanja, a koliko povećanje marže i profita od strane farmaceutskih tvrtki. Tražimo da Europska komisija unutar svojih ovlasti spriječi neopravdano nabijanje cijena lijekova – izvijestila je Biljana Borzan, liječnica i SDP-ova europarlamentarka zadužena za odnose s Europskom agencijom za lijekove .

Problem je to koji će se sa starenjem stanovništva i porastom kancerogenih bolesti, dodala je, u budućnosti sve više stiskati državne proračune. Troškovi lijekova već sada predstavljaju najmanje 20 posto ukupnih prosječnih troškova zdravstvene zaštite u državama članicama.

Posebno su istaknute visoke cijene lijekova razvijanih uz sufinanciranje država članica i EU. Takve lijekove, rečeno je, građani plaćaju dvaput, kroz porez kada se njihov razvoj sufinancira iz javnih sredstava, i drugi put kada se njima liječe.

- Farmaceutska industrija koristi rupe u propisima da neopravdano produžuje prava intelektualnog vlasništva i patente na skuplje lijekove. Tako onemogućuju da jeftiniji generički lijekovi dođu na tržište jer jednom kad patent istekne, cijene lijekova znaju pasti i do 60 posto! Jedna od takvih metoda je tzv. ozelenjivanje, kada naprave neznatne promjene u kemijskom sastavu i nanovo zatraže patent - ističe zastupnica Borzan.

Sama zaštita intelektualnog vlasništva, stava je Parlament, može se kositi s temeljnim pravom na zdravstvenu zaštitu koje obvezuje vlade da omoguće pristup lijekovima.Izvještajem se, tako, traži od Komisije i nacionalnih vlasti za zaštitu tržišnog natjecanja da nadziru nepoštene prakse, kako bi se građane zaštitilo od umjetno stvorenih visokih cijena lijekova.

- U Italiji je tvrtka Aspen Pharma 2014. završila na sudu jer ih se sumnjičilo da su iskoristili nestašicu četiri lijeka protiv raka za dodatnu zaradu tako što su njihove cijene digli za 1500 posto! Pokrenut je i proces protiv dviju velikih farmaceutskih tvrtki radi sumnje da su s tržišta povukle jeftiniji lijek za očne bolesti kako bi pojačale prodaju skupog lijeka koji je imao isti učinak – navodi Borzan.

Farmaceutska industrija je, inače, jedan od najkonkurentnijih sektora u EU s 800.000 zaposlenih i godišnjim prometom od oko 200 milijardi eura.

>> Prodali su vjenčano prstenje da bi kupili lijekove bolesnoj kćeri: Ono što je učinio svećenik, zadivilo je mnoge

>> 'Protiv sam toga da se moli ispred bolnice, ravnatelji neka ih upute u kapelicu'

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

ST
stomiovotreba
17:21 08.03.2017.

Cudna rabota - kako nauditi najuspjesnijem sektoru u EU koji zaposljava 800.000 ljudi.

DO
Donald
02:21 12.03.2017.

Postavlja se pitanje, na temelju kakvog saznanja i kompetencije ova baba izjavljuje takvu pašalnu tvrdnju ? To nije ništa drugo nego jeftini populizam i narcisoidna težnja da se o njoj piše.

MA
malaliba
08:53 16.03.2017.

I kada ti još na to"opale" 25% posto , onda odeš u Sloveniju i kupiš za pola cijene!