Bolnice uvode pravila za sestre i doktore

Liječnici ostaju bez plaće zaraze li se svojom krivnjom?

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
Zagreb: Drive in testiranje na COVID-19 pojeftinilo na 501 kunu
Foto: Borna Filic/PIXSELL
Zagreb: Kolona automobila stvorila se zbog povećanog broja testiranja osoba na koronavirus
Foto: Borna Filic/PIXSELL
Zagreb: Kolona automobila stvorila se zbog povećanog broja testiranja osoba na koronavirus
Foto: Borna Filic/PIXSELL
Zagreb: Kolona automobila stvorila se zbog povećanog broja testiranja osoba na koronavirus
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
Zagreb: Testiranje na koronavirus ispred Nastavnog zavoda dr. Andrija Štampar
24.08.2020.
u 09:21
Liječnike i medicinske sestre nakon povratka s odmora ne testira se na COVID-19 nego ispunjavaju upitnik o svom ponašanju.
Pogledaj originalni članak

Unatoč svim apelima o opasnostima nakon povratka s godišnjeg odmora, zdravstvena administracija trenutačno se ponaša kao da ih zdravstveni radnici ne koriste jer se zaposlenike bolnica nakon povratka s odmora ne testira na COVID-19 nego potpisuju izjavu da su se na svojem godišnjem ponašali odgovorno.

Koliko god se cijelo vrijeme opravdavalo taktiku “ciljanog testiranja”, u nju je sad teško uvjeriti jer ako je ikoga potrebno štititi od virusa, onda su to bolnice i zdravstveni radnici.

No, u jeku epidemije u Hrvatskoj, zaposlenike bolnica ne testira se na koronu kad se vraćaju s odmora, nego su u pojedinim bolnicama uveli obrazac kojim će liječnik i medicinska sestra svojim potpisom garantirati da su na plaži bili epidemiološki odgovorni.

Imaju li pravo na odštetu?

Štoviše, neke su hrvatske bolnice otišle i korak dalje pa zaposlenicima dijele i drugi obrazac kojim ih obavještavaju da neće imati pravo na plaću tijekom bolovanja ako od COVID-19 obole zbog svoga nemarnog ponašanja.

Kako nam je to komentirao jedan ugledni liječnik, ako ga netko vidi bez maske kako ide iz toaleta te oboli od korone, mogao bi to platiti i svojom plaćom.

Malo je reći da je takvo što skandalozno jer uza sva ostala pitanja koja povlači za sobom takav postupak, liječnici i djelatnici bolnica imaju pravo pitati i hoće li im onda bolnica (država) platiti i kakvu odštetu ako obole, a pridržavali su se svih uputa i propisa. Činjenica je da su bolnice i domovi za starije u svakoj zemlji, pa tako i kod nas, najvažnije točke u pandemiji.

Za sustav socijale testiranje nakon povratka s godišnjeg je donekle uvedeno, ali za zdravstvo nije i jedina mjera je ispunjavanje i potpisivanje upitnika kojim zaposlenici garantiraju da nisu bili na godišnjem izvan Hrvatske, da nemaju temperaturu i simptome kakve gastroinfekcije te da su se na godišnjem odmoru odgovorno ponašali. Na testiranje na COVID-19 nakon godišnjeg će, teoretski, samo onaj liječnik ili medicinska sestra koji kažu da su, eto, tulumarili na obali.

Zdrava pamet kaže da šef niti može ispitivati zaposlenika kako je provodio odmor niti mu je on to dužan reći. Korak dalje otišli su u jednoj velikoj bolnici u kojoj su zaposlenicima poručili, o čemu imamo dokument, da im neće priznati naknadu plaće za vrijeme samoizolacije koju je epidemiolog propisao a posljedica je njihove krivnje.

A pacijente se testira...

U Ministarstvu zdravstva na naše pitanje o toj temi do zaključenja ovog broja nisu dali odgovor. Samo je ovih dana u više navrata resorni ministar Vili Beroš javno izjavljivao da će na jesen među prioritetima borbe protiv korone biti i zaštita zdravstvenog sustava. Trenutačno se na COVID-19 testira pacijente, zabranjeni su posjeti, a za zaposlenike u zdravstvu uvedeno je samo ispunjavanje spomenutog upitnika, a u nekim bolnicama i preventivna sankcija plaćom ako se razbole svojom krivnjom. 

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 35

MA
MaliPišo
10:16 24.08.2020.

I ovo malo što ih je ostalo, prvom će prilikom otići iz ove vukojebine...

ZV
Zvjerko1
10:20 24.08.2020.

Znači kada u domu umirovljenika kojim upravlja HDZ-ovac premine 19 staraca onda JE KRIV VIRUS, a kada se zarazi lihečnik onda JE KRIV LIJEČNIK i oduzima mu se od plaće? MA FUUUJ!!!!!

Avatar Leftard_logic
Leftard_logic
11:01 24.08.2020.

Ovo je bolesno