Zagrebačke bolnice

Liječnici ginekolozi ujutro se pozivaju na prigovor savjesti, a u večernjim satima rade ilegalne pobačaje?

Foto: Matija Topolovec/Pixsell
Liječnici ginekolozi ujutro se pozivaju na prigovor savjesti, a u večernjim satima rade ilegalne pobačaje?
02.02.2017.
u 09:48
Ginekolog Dubravko Lepušić navodi kako vjeruje da je takvih liječnika s prizivom savjesti, koji zarađuju na ovakav način, vrlo malo, no kaže kako je u Hrvatskoj vrlo mala i stopa pobačaja
Pogledaj originalni članak

U zagrebačkim bolnicama postoje liječnici ginekolozi koji se ujutro pozivaju na prigovor savjesti, a u večernjim satima rade ilegalne abortuse i za to ženama naplaćuju po nekoliko tisuća kuna, piše Novi list. Navode kako se večernji dolazak žena administrativno se vodi kao komplikacija - krvarenje, bolovi, kiretaža - pa će bolnica sav potrošeni materijal naplatiti Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje, odnosno poreznim obveznicima. 

Takav abortus ne ulazi u evidenciju, a bolnica tako gubi od tisuću od dvije tisuće kuna.

Ginekolog Dubravko Lepušić navodi kako vjeruje da je takvih liječnika s prizivom savjesti, koji zarađuju na ovakav način, vrlo malo, no kaže kako je u Hrvatskoj vrlo mala i stopa pobačaja. Naime, Hrvatska ima 76 pobačaja na tisuću rođenih, dok ih Češka ima 199, Slovenija 195, Mađarska 356...

Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI), pak, navodi da su i oni došli do takvih informacija kroz razgovore s liječnicima i pacijenticama te da je ta praksa češća u manjim sredinama, u kojima ginekolozi ne žele raditi abortuse. 

>> Novinarka oštro protiv zabrane pobačaja: 'Za ovo sam spremna poginuti, proći ćete kao Poljska'

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 14

DU
Deleted user
12:19 02.02.2017.

Ako imaš priziv savjesti prije podne sav posao ostane za poslije podne. Možda i u istim prostorijama.

JO
JOBAH
12:29 02.02.2017.

Sigurno su baš ti u prvim redovima protiv pobačaja, jer sve što je mufte i na crno donosi zaradu.

PR
pravedno21
10:04 02.02.2017.

Živa istina, ti "moralisti" koji se pozivaju na prigovor savjesti ustvari se pozivaju na neoporezivu šušku. Briga njih i za natalitet i za majke i za djecu, bitno da je obraz pred javnosti čist, a novčanik pun.