Nema više milijunskih penala

Liječnici će sada lakše odlaziti iz bolnica

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
operacija, doktori
Foto: Robert Anic/PIXSELL
Krešimir Luetić
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
Ante Ivančić
21.07.2016.
u 23:20
Plaća više ne ulazi u troškove specijalizacije, a ona je u 15 godina oko 400.000 eura
Pogledaj originalni članak

Liječnicima je odlazak iz bolnice ili doma zdravlja od ovog tjedna olakšan jer više neće morati za prijevremeni raskid ugovora plaćati milijunske penale ustanovi koju napuštaju.

Plaća je naknada za rad

Omogućuje im to novi Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o specijalističkom usavršavanju doktora medicine prema kojem zdravstvene ustanove moraju do 16. kolovoza ponuditi specijalizantima sklapanje izmijenjenog ugovora. Specijalisti pak trebaju podnijeti zahtjev za izmjenu postojećeg ugovora, koji moraju dobiti u roku od 30 dana od zahtjeva.

Liječnci su do sada bili vezani ugovorom uz jednu ustanovu na rok jednak trajanju specijalizacije. Ako je liječnik odlučio raskinuti ugovor prije isteka, morao je vratiti troškove specijalizacije. U te su troškove ulazili troškovi glavnog mentora, mentora i komentora, trošak zdravstvenih ustanova u kojima se obavlja specijalističko usavršavanje, trošak poslijediplomskog specijalističkog studija, trošak završnog i specijalističkog ispita, trošak knjižice o specijalističkom usavršavanju doktora medicine, trošak dnevnika rada doktora medicine na specijalističkom usavršavanju – i trošak bruto plaće samog liječnika. Po novome, plaća više ne ulazi u troškove specijalizacije. To je ključna izmjena jer upravo je plaća najveća stavka (oko 90%) u troškovima izobrazbe specijalista koja traje od 13 do 15 godina, a penje se na oko 400.000 eura. Brojni su sudski procesi zbog tih iznosa, a Hrvatska udruga bolničkih liječnika i Hrvatska liječnička komora (otkad su HUBOL-ovci u njezinu vodstvu) “guraju” ovu izmjenu već neko vrijeme. Sa “svojim” čovjekom na mjestu ministra, dr. Darijem Nakićem, u tome su i uspjeli. Činjenica je i da je Vrhovni sud u jednom osječkom slučaju 2012. presudio da bruto plaća predstavlja naknadu za obavljeni rad pa ne može biti predmetom odštetnog zahtjeva.

Robovlasnički ugovori

Doktorima pravilnik ide na ruku, no pacijenti se neće veseliti olakšanim odlascima liječnika, pa je i ovaj potez ministra zdravlja motiviran strukovnim interesom, a ne brigom za sutav. Dr. Krešimir Luetić, prvi dopredsjednik HLK, podsjeća da velik broj liječnika napušta Hrvatsku odmah nakon diplome, a kao jedan od najvažnijih razloga navode tzv. robovlasničke ugovore za specijalizante.

– Liječnike ne treba zadržavati prisilom, nego pozitivnim mjerama. Neke od motivacija za zadržavanje liječnika u manje atraktivnim sredinama mogu biti: porezne olakšice na bruto plaću, stambeno zbrinjavanje, komunalne olakšice, prednost kod stručnog usavršavanja i slično – kaže dr. Luetić. Pravilnik ne podržavaju ni poslodavci u zdravstvu.

– Katastrofa! Školovat ću doktore za Zagreb! Ovaj će pravilnik pogodovati devastiranju sustava, pet godina specijalizacije ustanovu košta oko 500.000 kuna. To je kao da se školuješ u Mercedesu pa odeš u Volkswagen! – govori dr. Ante Ivančić, ravnatelj Doma zdravlja Istre. Šef Udruge poslodavaca u zdravstvu dr. Dražen Jurković smatra kako je trebalo staviti obvezu vraćanja neto plaće jer, kaže, ovakvo rješenje na štetu je zdravstvenih ustanova. 

>> Evo što obiteljski liječnici traže od države

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

MV
mvalid11
07:32 22.07.2016.

ok dragi doktori, dobili ste pravo da državi ne vraćate novce za ono što vam je omogućeno da postanete tzv. pravi doktori jer očito diploma koju dobijate na faksu to nije. Pitam se samo kada će pacijenti na kojima učite i stičete znanja dobiti od vas naknadu zato što ih liječi nedovoljno educirana osoba? Jel itko od vas pri donošenju bilo kakvih propisa i pravilnika u zdravstvu ikada pomislio na pacijente, njihova prava?