opovrgavaju optužbe

Lički HNS i ravnateljica Plitvica zajedno za ličkoga seljaka

Foto: Iva Vidović/VLM
Lički HNS i ravnateljica Plitvica zajedno za ličkoga seljaka
13.11.2012.
u 16:54
Lički HSLS optužio je Bertović i Čačića da će izigravati javnu nabavu putem "modela reaktiviranja zadruge"
Pogledaj originalni članak

Oko aktualnih političkih tema na području Ličko-senjske županije oglasio se i danas u Gospiću lički dio HNS-a predvođen Stipom Čačićem, predsjednikom Županijskog odbora HNS-a, saborskim zastupnikom Petrom Baranovićem te Milanom Kolakom, tajnikom HNS-a u županiji.

Ponajviše su se osvrnuli na nedavne napade čelništva ličkog HSLS-a koji je Čačića prozvao za osobni interes prilikom sastanka s ravnateljicom Nacionalnog parka Plitvička jezera Lidijom Bertović na temu otkupa poljoprivrednih proizvoda lokalnih poljoprivrednika na području Parka.

Optužili su i Bertović i Čačića da će izigravati javnu nabavu putem "modela reaktiviranja zadruge" jednog političkog čelnika. Također su zahtijevali ostavku gospođe Bertović.

Čačić je danas objasnio, a iza njega je stao i Petar Baranović, kako je prije svega cilj HNS-a pomoći ličkom seljaku.

– 29. kolovoza HNS je rekao da podržava Lidiju Bertović i da prema njoj iznosi jedan zahtjev – da lički seljak može svoje proizvode prodavati u sklopu Nacionalnog parka  Plitvička jezera. U tu svrhu organizirali smo sastanak. Ne ja kao predsjednik HNS-a Ličko-senjske županije, nego kao vijećnik Županijske skupštine i kao član Savjeta za unapređenje zadrugarstva u Hrvatskom savezu zadruga. Nisu bile točne izjave kojima smo mi bili "počašćeni" i prema kojima smo išli forsirati svoje zadruge. Točno je da sve zadruge na području županije, ako se posao dobro organizira, imaju mogućnost svoje proizvode plasirati u sklopu Parka, objasnio je Čačić.

Baranović je naglasio da se neće pomiriti s time da trud hrvatskog seljaka propada.
– Prema našem stavu hrvatska poljoprivreda generalno mora pronaći put koji će joj omogućiti da što više svojih proizvoda plasira kroz turizam jer u protivnome i turizam gubi smisao kao gospodarska grana. Nećemo se pomiriti s time da roba hrvatskog seljaka propada zbog uvoza, da u Lici propada lički krumpir, janjetina, zelje, sve ono što su poljoprivredni brendovi Like, a da s druge strane uvoznički lobi bere ekstra profite na distribuciji proizvoda koji su se proizveli daleko od hrvatske granice. To za nas nije pravi pravac i u tom pogledu podupiremo novu inicijativu ravnateljice Parka da stvori sinergiju između ličkog sela i NP Plitvička jezera, kazao je Baranović.

HNS traži Jovanovića da intervenira u slučaju Veleučilišta

Obojica su se dotakla i teme Veleučilišta Nikola Tesla, čiji je ravnatelj Branislav Šutić (HDZ) navodno nezakonito smijenjen s tog mjesta. Smijenilo ga je Upravno vijeće, a po Statutu to može učiniti samo Stručno vijeće. Na čelu Upravnoga vijeća je Nikola Maras (SDP) pa su mnogi to shvatili kao političku smjenu.

HNS-ovci u ovom slučaju zahtijevaju hitnu reakciju resornog ministra Jovanovića.
– Bez obzira na to o kome je riječ, o kojim strankama, neka se prestane stvarati slučaj i ekscesna situacija oko Veleučilišta. Ne daj Bože da se dogodi da izgubimo ovu visokoobrazovnu ustanovu. To nikome nije u interesu, poručio je Čačić.

– Sve se stvari uz dobru volju i odgovoran pristup mogu riješiti u okviru zakona. Veleučilište u Gospiću je nešto što je Gospić teško stekao, jednako kao i moj Šibenik. U sadašnjem gospodarskom i socijalnom momentu u Hrvatskoj vrlo je bitno za školovanje i naobrazbu lokalnog stanovništva i mladih ljudi koji tek ulaze u život i njegovo normalno funkcioniranje mora biti prioritet resornog ministarstva, zaključio je Baranović.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.