Prijedlog

Liberalizacija tržišta: Europski vlakovi stižu na lokalne linije

Foto: KLIX:BA
Liberalizacija tržišta: Europski vlakovi stižu na lokalne linije
08.02.2013.
u 11:29
Prijedlog Europske Komisije prvo treba odobriti Europski parlament, ali i vlade zemalja članica EU
Pogledaj originalni članak

Europska željeznička agencija (ERA) mogla bi u budućnosti dobiti značajniju poziciju i funkcionirati po principu "sve na jednom mjestu". Standardi koje će donositi i certifikati koje će izdavati željezničkim operaterima vrijedit će na svim europskim željeznicama, piše Glas Istre.

Prijedlog Europske Komisije prvo treba odobriti Europski parlament, ali i vlade zemalja članica EU. Komisija želi smanjiti administrativne troškove željezničkih tvrtki i olakšati ulaz novih operatera na tržište, a od 2019. godine predlaže se potpuna liberalizacija domaćeg putničkog željezničkog prijevoza.

S obzirom na to da će željezničke tvrtke moći ponuditi svoje usluge diljem EU-a, putnički prijevoz Hrvatskih željeznica mogao bi u budućnosti nekoj europskoj zemlji ponuditi konkurentsku komercijalnu putničku uslugu ili sudjelovati na natječaju za ugovore o javnim uslugama željezničkog prijevoza.

>>HŽ nema čime platiti naftu, vlakovi bi sutra mogli stati

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

SV
smiljan vuk
12:01 08.02.2013.

Modernizaciju HZ-a opljackala je UPRAVA HZ-a pace cekati da jos sto izvuku iz EU fondova samo ce tu biti veca kontrola nego u nasoj vladi koja je tako sto dozvolila jer je to sve skupa ZNASE

KK
Kokosija.kuga
12:29 08.02.2013.

Smiljane nikaj se ne zna, hž je uvijek bio utočište sdp-ovaca