Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
raspad sistema

HŽ nema čime platiti naftu, vlakovi bi sutra mogli stati

'19.10.2011., Zagreb - Novi medjugradski vlak na Glavnom kolodvoru. Photo: Antonio Bronic/PIXSELL'
Antonio Bronić/PIXSELL
14.11.2012.
u 08:30

Sporni avansi – 
Ina traži avansno plaćanje, no u HŽ-u na to nisu pristali jer nemaju novca

Ina je zaprijetila HŽ Cargu i HŽ Putničkom prijevozu obustavom isporuke nafte zbog dugova koje te državne tvrtke imaju prema toj naftnoj kompaniji. Ako se prijetnje obistine, stat će većina vlakova HŽ-a jer neće imati pogonskog goriva.

Samo manji dio vlakova iz HŽ-ove flote je, naime, na elektromotorni pogon.

Rok do kraja dana

Ina je zatražila od Carga i Putničkog prijevoza da počnu avansno plaćati gorivo koje im ta kompanija isporučuje, a rok je kraj današnjeg radnog dana. Ako Cargo i Putnički prijevoz ne uplate traženi novac, Ina će prestati s isporukom nafte od 15. studenoga. No u željezničkim tvrtkama zahtjev su odbili jer imaju velikih problema s likvidnošću pa jednostavno nemaju novca odnosno gotovine za plaćanje unaprijed.

Ina je zatražila avansno plaćanje nafte jer joj Cargo i Putnički prijevoz već više od šest mjeseci nisu platili ni kune za isporučenu naftu. Ukupna dospjela dugovanje Carga i Putničkog prijevoza prema Ini s jučerašnjim datumom iznose 153 milijuna kuna, a s nedospjelim potraživanjima taj se iznos povećava na 193 milijuna kuna.

>> HŽ Cargo duguje više od milijardu kuna i prijeti mu sudbina Gredelja

Ina od Carga i Putničkog prijevoza već dulje vrijeme traži garancije da će platiti isporučenu naftu, i to u obliku bankovnih jamstava ili jamstava drugih državnih tijela pa čak i izjave da će dobiti kredit kojim će potom platiti svoje dugove.

Predsjednik uprave HŽ Carga Ivan Lešković potvrdio nam je da bi vlakovi Carga mogli stati ako se obistine prijetnje Ine. Kaže da je ukupan dug Carga prema Ini oko 180 milijuna kuna, no kako Cargo prevozi robu za tu tvrtku, uspjeli su prebiti oko 40 milijuna kuna duga. Tako je ukupni trenutačni dug Carga prema Ini oko 140 milijuna kuna.

– Predložili smo Ini da ćemo joj platiti dug kad dobijemo kredit od 330 milijuna kuna, a koji je trenutačno u proceduri. No Ina na to nije pristala – kazao nam je Lešković.

Zatražili jamstva

U Putničkom prijevozu su nam potvrdili da je Ina zatražila avansno plaćanje, ali da nisu pristali na to. O svojim dugovanjima kažu da su poslovna tajna, a na pitanje hoće li vlakovi stati, kazali su kako vjeruju da do toga neće doći. U Ini kažu da su, unatoč dugovanjima, Cargu i Putničkom prijevozu do sada redovito isporučivali naftu.

– No zatražena su određena jamstva kako bi se spriječilo daljnje povećanje duga. Ina se zalaže za partnersko rješenje nastale situacije te smo u stalnom kontaktu i dijalogu s našim poslovnim partnerima – kažu u Ini.

Komentara 72

Avatar Mican999
Mican999
08:41 14.11.2012.

Ajmo Liniću, PDV na 27 % da se plati HŽ-u nafta.

NE
nezaposleni
08:42 14.11.2012.

Ovo je prilika za nas koji smo bez posla a i moguće zvanje , Guratelj Vlakova

Avatar johnny_depps_friend
johnny_depps_friend
11:13 14.11.2012.

Prodati, eliminirati, podvaliti nekome, uvaliti za sitnu paru, riješiti se pod svaku cijenu ako je to još uopće moguće...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije