U PISMU JASNI OMEJEC

Lesar: Zašto Ustavni sud o valutnoj klauzuli šuti 16 mjeseci?

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Lesar: Zašto Ustavni sud o valutnoj klauzuli šuti 16 mjeseci?
25.07.2012.
u 13:50
Hrvatski laburisti podsjećaju da su sindikati još u siječnju 2011. podnijeli zahtjev za ocjenu suglasnosti pojedinih članaka Zakona o obveznim odnosima, odnosno članaka koji se tiču valutne klauzule.
Pogledaj originalni članak

Hrvatski laburisti uputili su otvoreno pismo predsjednici Ustavnog suda Jasni Omejec u kojem pitaju zašto sud i nakon 16 mjeseci nije odlučio o ustavnosti valutne klauzule što je od njih zatražila Hrvatska udruga sindikata.

Naime, u siječnju 2011. sindikati su podnijeli zahtjev za ocjenu suglasnosti pojedinih članaka Zakona o obveznim odnosima, odnosno članaka koji se tiču valutne klauzule, pa predsjednika laburista Dragutina Lesara zanima kako je Ustavni sud u slučaju ustavnosti referenduma odlučio u brzom roku od tri tjedna, a o valutnoj klauzuli šuti toliko dugo.

– Postavlja se pitanje koga oni tu štite i u čije ime šute na temu valutne klauzule? Koji je smisao prava građana da imaju pravo obraćati se Ustavnom sudu ako sam sud ne čini ništa,ne odlučuje i podnositeljima ne odgovara? Koji je smisao prava Ustavnog suda da procjenjuje ustavnost ako to radi isključivo osluškujući volju vladajuće političke elite – zanimalo je Lesara koji je priznao da na taj način radi pritisak na Ustavni sud, no ipak ne sugerira kakvu odluku treba donijeti.

– 223 tisuće građana imaju blokirane račune u vrijednosti od 14,5 milijardi kuna. Građani bankama duguju 128 milijardi kuna, a prema podacima koje imamo, 80 posto ugovora je uz valutnu klauzulu, od čega 40 posto vezano na "švicarce". To više nije samo monetarno nego i ozbiljno socijalno pitanje i nitko se nema pravo praviti da to ne vidi i ne čuje, a u to isto vrijeme banke ostvaruju dobit od milijardu i 300 milijuna kuna – tvrdi Lesar koji upozorava da je i sama država pomagala valutnu klauzulu tri puta izdajući obveznice u eurima.

Hrvatski laburisti osvrnuli su se i na prodaju Croatia osiguranja i Hrvatske poštanske banke koja je, tvrde, nezakonita. – Od početka godine na snazi je Zakon o upravljanju državnom imovinom koji propisuje da se državnom imovinom upravlja i da je se prodaje na temelju tri dokumenta, strategije koju donosi Sabor te plana aktivnosti i izvještaja o izvršenju plana koji donosi Vlada. Ni jedan dokument nije donesen, a svjedoci smo da je Ministarstvo financija raspisalo natječaj za savjetnike prodaje CO-a i HPB-a – tvrdi laburistica Nansi Tireli. Problem je, dodaje, i što u spomenutom zakonu decidirano stoji da država prodaje poduzeća koja imaju problema u poslovanju, a i CO i HPB prošlu su godinu ostvarili veću dobit od planiranog. Zbog svega toga se, zaključila je Tireli, može reći da se te dvije tvrtke prodaju nezakonito.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 24

OB
-obrisani-
14:28 25.07.2012.

of je preglup dok postovlja ovakova pitanja, a kak je pemeten i kak zno govori i soma cenjenica kak je som upropastiv svoje poljoprivredno gospodarsatvo-a biv je v sim mogucim partijama od titovog pajoninira na dalje.

TO
Toni50
14:51 25.07.2012.

Lesar: Zašto Ustavni sud o valutnoj klauzuli šuti 16 mjeseci? Zbog mita ? drugi treči razlog jednostavno ne postoji .. Polančec mora u zatvor jel je platio odvjetnika previše love ... Sada bi moglo se dogoditi da svi oni Hrvati koji su digli kredite i plačaju bankama previše isto završe u zatvorima !!! Poštenjačine suci neče da ih kazne zato demokratski slobdno neovisni ništa ne rade .... U korist narod nisu poludijeli !!!

Avatar tkozna
tkozna
14:22 25.07.2012.

Očito su u službi naroda,he he he he . U biti ne trebaju oni služiti narodu nego nadzirati ustavnost zakona a to je očito na štetu naroda pa ne žure!