KOHABITACIJA

Vlada: Premijer će surađivati s predsjednicom u skladu sa zakonima

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Kolinda i Milanović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Josip Leko
13.01.2015.
u 16:56
– Politika je kontinuirani proces, političke potrebe i interesi ne staju nikada, niti će SDP nestati nakon jednog mandata, dva ili tri. SDP će trajati – poručuje Josip Leko
Pogledaj originalni članak

Premijer će surađivati s predsjednicom u skladu sa zakonima, a o eventualnom pozivu da sazove sjednicu Vlade očitovat će se ako i kada takav poziv bude upućen, odgovorili su iz Vlade na pitanje HRT-a o kohabitaciji nove predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i premijera Zorana Milanovića.

Milanović Kolindi Grabar-Kitarović još uvijek nije čestitao na pobjedi nad Ivom Josipovićem. Predsjednik Sabora Josip Leko to je učinio, kao i neki od ministara, no još uvijek nema potvrde da je to učinio i Milanović.

Leko joj zaželio uspješan rad

SDP nije izgubio izbore, već je izgubio kandidat SDP-a i ostalih stranaka, poručio je danas Leko te dodao kako je Hrvatska na ovim izborima pokazala visoke demokratske standarde.

– SDP je sada vrlo stabilan, vidjet ćete. Naravno, Predsjedništvo SDP-a ima odgovornost da uvijek procjenjuje politiku i političke uspjehe svoje stranke i svoje Vlade. To će se činiti kao što se čini uvijek. Politika je kontinuirani proces, političke potrebe i interesi ne staju nikada, niti će SDP nestati nakon jednog mandata, dva ili tri. SDP će trajati – poručuje šef SDP-ova Glavnog odbora Josip Leko. Nije želio komentirati ni medijska nagađanja da bi prije parlamentarnih izbora moglo doći do smjene na vrhu stranke. 

– Ja ne špekuliram, zbog toga ne razmišljam na taj način – dodaje on. Leko je danas poslao čestitku novoj hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović.

– Zaželio sam joj uspješan rad u interesu hrvatskih građana, države i zaželio sam joj ono za što se ja već dugo osobno zalažem, a to je tzv. gospodarski Ustav, kako bi Hrvatska mogla voditi kontinuiranu gospodarsku politiku, bez obzira na to koja je opcija ili Vlada na čelu države, da bismo imali strategiju hrvatskog razvoja koju bi u kontinuitetu provodili. Moja je ocjena da Hrvatska prezadužena i vrlo je važno da u duljem periodu imamo politiku koja je konstantna, koja se izvršava... – pojašnjava Leko. Novinare je zanimalo hoće li i može li on kao predsjednik Sabora posredovati između Vlade i nove predsjednice da kohabitacija bude što mirnija. 

– Kohabitacija će sasvim sigurno biti u skladu s ovlastima jednog i drugog tijela, a Sabor ima svoju ulogu i reagirat će u svojim ovlastima. Vlada Saboru predlaže zakone, o njima Sabor odlučuje i glasuje. Naravno da je i Sabor pozvan da sudjeluje u suradnji svih hrvatskih institucija – odgovara Leko kojeg ne uzrujavaju previše ni najave Kolinde Grabar-Kitarović da će tražiti prijevremene parlamentarne izbore. 

– To su vam politički opravdani ili neopravdani zahtjevi, oni su legitimni uvijek u svakom momentu, a o tome odlučuju oni koji imaju demokratsku većinu i demokratsku odgovornost u obnašanju vlasti. Ja se ničega ne bojim, vjerujem u demokratske vrijednosti, demokratsku proceduru, postupke, vjerujem u hrvatsko društvo i institucije, to nije politička fraza, ja se tako ponašam i tako ću se ponašati – kaže Leko.

Predsjednik Sabora Ivu Josipovića i dalje vidi u politici. – Vidim ga kao svog prijatelja, znam da će se nastaviti, a to je i najavio, boriti se za vrijednosti za koje se borio kao predsjednik RH. Vidim ga u političkom životu – priznaje Josip Leko, a na pitanje vidi li ga da se bori zajedno s premijerom i predsjednikom SDP-a Zoranom Milanovićem, on dogovara:

– On će se boriti, a ja ne bih sugerirao predsjedniku RH niti mislim da je korektno sugerirati kuda i kamo treba usmjeriti svoja nastojanja. Ali mislim da je dobro da je rekao kako će se boriti za vrijednosti za koje se borio kao predsjednik RH – zaključio je Leko.

Na dobrobit naroda

HDZ-ov Željko Reiner izrazio je nadu da će kohabitacija Vlade i nove predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović biti konstruktivna i na dobrobit hrvatskog naroda.

– Nažalost, početak ne obećava. Vidjeli ste reagiranje premijera koje je bilo ispod bilo kakve razine, to ne želim ni komentirati, činjenicu da nije ni prvi ni drugi dan čestitao novoizabranoj predsjednici također ne želim komentirati jer to spada u sferu pristojnosti i korektnog političkog odnosa, i to sasvim sigurno ne obećava – kazao je Reiner. Smatra da bi bilo pogubno za političku stabilnost zemlje koja se nalazi u teškom gospodarskom i socijalnom položaju kada bi Vlada ignorirala ruku koju joj je predsjednica pružila, kao i izraženu želju za suradnjom koju je ona vrlo jasno izrekla. To bi, dodaje, bilo pogubno prije svega za ovu Vladu, a onda i za cijelu Hrvatsku.

Nije želio špekulirati hoće li poraz na ovim izborima rezultirati previranjima u SDP-u, kao ni vidi li Josipovića kao novog predsjednika SDP-a, jer je to, kako kaže, unutarstranačka stvar SDP-a.

– Ne ulazim u unutarnja pitanja drugih stranaka, ali čini mi se da je važno da smo svi mi koji sudjelujemo u političkom životu svjesni svoje odgovornosti, ne samo prema biračima svoje stranke nego i prema svim hrvatskim građanima i da se odgovarajuće moramo ponašati – objasnio je Željko Reiner.

Laburist Dragutin Lesar kaže da će kohabitacija Vlade i nove predsjednice ovisiti o premijeru i Kolindi Grabar-Kitarović.

– Bojim se da počeci ne upućuju na to da će ona biti mirna, ali pričekajmo da vidimo početak službene suradnje nakon polaganja prisege – kazao je Lesar koji smatra da je nepristojno od premijera što još uvijek nije čestitao novoj predsjednici na pobjedi. Smatra nemogućim neka previranja unutar SDP-a sada u izbornoj godini.

>> Leko čestitao Kolindi na pobjedi: Na izborima ste pokazali da imate vjeru i odlučnost

>> Josipović: 'Gotovo je, gospođa je pobijedila'

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 58

DU
Deleted user
16:06 13.01.2015.

Dobili su atomski zdesna, štono bi rekao otac Gorana Radmana. Stabilan je otprilike kao šparet na biciklu! Pod odlučnim vodstvom kapetana Milanovića idu na hridi na parl. izborima, a ako Josipović u međuvremenu osnuje svoju lijevo-centrističku stranku, evo glasovat ću za esdipi iz čiste samilosti jer to će biti katastrofa.

Avatar navijač
navijač
15:52 13.01.2015.

Od srca vam želim da ostanete tako stabilni i dalje.

BU
Bulaba
16:24 13.01.2015.

Stabilni ste ko Peđa Grbin u birtiji, ili ko Severina na jahti, ili ko Milanović na transporteru.