Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
priznao poraz

Josipović: 'Gotovo je, gospođa je pobijedila'

ivo josipović
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/18
Autori: Ivanka Toma, Marko Špoljar, Jana Peršić
11.01.2015.
u 21:20

Hrvatska se više ne može razvijati i graditi na dosadašnjem konceptu. Mora se pojačati kontrola i odgovornost te međusobna suradnja institucija. Mora se tražiti društveni konsenzus za drugačiji razvoj. I to bez obzira na to kakav će biti konačni rezultat ovih izbora, rekao je Leko

21:40 sati:  Čestitam Kolindi Grabar Kitarović na pobjedi, no ona će se morati postaviti drugačije. Vlada je jedina sigurna brana protiv korupcije i povratka u '90-te, a da li će Kolinda biti u stanju pridonjeti tome još ćemo vidjeti. Naglašavam koliko će biti važno da ona skupi snage od promjeni stavove zagovarane u kampanji - kazala je Vesna Pusić.

21:28 sati: Predsjednik Sabora Josip Leko rekao je da još vjeruje u pobjedu Ive Josipovića te je dometnuo da je u Hrvatskoj potrebno promijeniti društveni dogovor:

- Hrvatska se više ne može razvijati i graditi na dosadašnjem konceptu. Mora se pojačati kontrola i odgovornost te međusobna suradnja institucija. Mora se tražiti društveni konsenzus za drugačiji razvoj. I to bez obzira na to kakav će biti konačni rezultat ovih izbora, rekao je Leko.  

21:20 sati: Nakon 80% obrađenih listića DIP je objavio da je Kolinda Grabar Kitarović preuzela vodstvo i to sa 50,13% u odnosu na Ivu Josipovića koji trenutno dobiva 49,87% glasova. Ivo Josipović neposredno prije toga došao je u svoj stožer. Prošao je kroz okupljeno mnoštvo, usput se pozdravio s okupljenima, međutim nije davao izjave. U prolazu je samo kratko spomenuo da baš i nije zadovoljan.

21:15 sati:  "Gotovo je, gospođa je pobijedila", rekao je predsjednik Ivo Josipović u hodniku ispred nekoliko novinara. HRT javlja kako je Ivo Josipović novinarima rekao "Izgubili smo".

20:20 sati: Nakon što je DIP objavio prve neslužbene i nepotpune rezultate prema kojima Ivo Josipović vodi za pet posto, atmosfera je u njegovu stožeru doslovno eksplodirala. Najsretnija od svih bila je šefica kampanje Tamara Obradović Mazal koja je sa trobojnicom skakala po pozornici i "dirigirala" publikom koja je pjevala himnu kampanje Pravi put.

Tamara Obradović Mazal rekla je kako se nada da će ova prednost ostati do kraja i kako je to trend koji se više neće preokrenuti. Od svih prisutnih bilo je teško pronaći nekoga koji nije euforičan, no jedan od njih je ministar uprave Arsen Bauk.

- Bez obzira na rezultate DIP-a ipak sam u ovako ranoj fazi skloniji vjerovati izlaznim anketama i to zbog metodologije po kojoj se rade. Volio bih međutim da su pogriješili i to ovaj put u našu korist, rekao je Bauk.

Reakciju smo dobili i od ministra branitelja Predraga Matića koji je također rekao da još nema mjesta euforiji jer se i dalje broje glasovi.

- Vojničkim žargonom broje se mrtvi, rekao je Matić i napomenuo da ništa nije izgubljeno id a nada živi do kraja. Matić je ipak uvjeren da će Josipović pobijediti i da će u drugom mandatu biti slobodniji te vući poteze i činiti stvari koje nije mogao u prvome mandatu. U odnosu na Kolindu Grabar Kitarović rekao je da ona jedno priča, ali da ono što se valja iza nje, je nešto sasvim drugo.

20:00 sati Prema prvim privremenim neslužbenim podacima DIP-a Ivo Josipović je osvojio 52,49 posto, a Kolinda Grabar Kitarović 47,51 posto. U Josipovićevom stožeru je nakon objave ovih rezultata zavladala veselija atmosfera.

19:00 sati Prema izlaznim anketama Ivo Josipović dobio je 48.60 posto glasova, a nakon objave koje daju prednost od skoro tri posto u korist Kolinde Grabar Kitarović u stožeru Ive Josipovića je zavladao muk.

- Već je prvi krug pokazao da će biti tijesno. Ipak su ovo izlazne ankete, tek sada počinje brojanje glasova, prerano je govoriti o bilo čemu a kamo li o gubitku izbora jer je tek sad počelo brojanje glasova. Želimo zahvaliti svim biračima koji su izašli na izbore u tolikom broju i što su odlučili da o izboru novog predsjednika neće odlučiti oni koji ostanu doma – rekla je Mladenka Šarić, glasonogovornica izbornog stožera Ive Josipovića.

Nakon objave izlaznih anketa, šefica kampanje Tamara Obradović Mazal poručila je da ipak treba pričekati rezultate DIP-a.

- Znali smo da će biti tijesno, ali smo očekivali da će prvi rezultat ipak biti tješnji - rekla je. Na pitanje jesu li griješili u kampanji, odgovorila je da kampanja uvijek može biti bolja.

- To je moja profesionalna odgovornost kao šefice kampanje i od odgovornisti ne treba bježati - rekla je Obradović Mazal.

Ministar rada Mirando Mrsić i čovjek koji je bio šef prve Josipovićeve kampanje 2009. zahvalio se građanima na velikom izasku i priznao da ankete ne idu u prilog Ivi Josipoviću.

- Ne stojimo dobro, ali pričekajmo rezultate DIP-a. Bit će ovo duga noć, prebrojavat će se svaki glas do dugo u noć – rekao je Mrsić. Na pitanje što će napraviti ako ponovno osvoji mandat, Mirando Mrsić je rekao da će nastaviti s inicijativama važnima za razvoj društva koje je već bio započeo. Na pitanje što će učiniti u slučaju poraza, Mrsić je odgovorio:

- Već je ranije govorio da će se vratiti na Pravni fakultet, no pričekajmo službene rezultate pa ćemo tada o tome govoriti - rekao je Mrsić.

Predsjednik Narodne stranke - reformisti Radimir Čačić kaže da dsadašnja iskustva s izlaznim anketama govore da greške ne prelaze 1% što znači da bi ovo mogao biti i završni rezultat. Kaže da takav rezultat nije očekivao, ali da nije ni iznenađen.

Napomenuo je kako je znatan broj građana izašao u drugom krugu što je dobro, ali je pokazao i da se mobiliziralo i lijevo i desno biračko tijelo o čemu govori velika izlaznost u Karlovcu koji je sklon HDZ-u te u Varaždinu koji je skloniji lijevoj opciji.

- Rezulat je relevantan pokazatelj raspoloženja građana. Kako je do toga došlo, je li se jedan kandidat više služio demagogijom, a drugi držao programa, drugo je pitanje, kaže Čačić uz napomenu da je jasno kako je zemlja podijeljena, ali ipak manje sklona umjerenom lijevom kandidatu koji je godinama imao visoku razinu popularnosti.

To nije dobar znak lijevoj opciji za parlamentarne izbore pa čak i da josipović na kraju i pobijedi zaključio je čačić.

Atmosfera u stožeru Ive Josiopovića ukazuje na veliku zabrinutost; kod nekih zaposlenika ureda čak su se vidjele i suze u očima. U neformalnim razgovorima analizira se kampanja pa tako neki članovi stožera smatraju da je Josipović griješio, da se premalo obraćao izravno biračima, a previše fokusirao na obrazlaganje svoga programa.

Drugi pak smatraju da se u nekim trenucima kampanje držao retorike koja mu nije primjerena, a odnosi se na svadljivost. Kažu da u nekim trenucima to nije bio pravi on.

Inače, čini se da u stožeru Ive Josipovića već sada rade na strategiji B i pripremaju razloge eventualnog gubitka izbora. I u neformalnim razgovorima spominju da je ova kampanja bila huškačka pa čaki bratoubilačka, da su HDZ-ovci bili agresivni i da neke ova kampanja podsjeća na kampanju 1991.

>> Izlazna anketa: Grabar Kitarović 51,4, Ivo Josipović 48,6 posto!

Komentara 98

BE
BeroII
19:35 11.01.2015.

Konačno da si barem po nečemu u pravu druže predsedniče: ovo je pravi put, tvoj put u povijesnu ropotarnicu je pravi put. Sretan ti put i ne vratio se nikada više.

TO
tolitol
19:39 11.01.2015.

Naravno da treba još pričekati službene rezultate, no zapanjen sam da je Josipović i ovoliko dobio. Doista nevjerojatno da osoba koja pet godina apsolutno ništa nije napravila, osim naravno dizanja ideološke magle i sijanja podjela u društvu, dobije povjerenje gotovo polovice birača. Čudesno. No s druge strane, odabrali su naši "građani i građanke" i njegova prethodnika dvaput pa nije se čuditi.

BJ
Bjelovar112
19:34 11.01.2015.

Sta huskacka ko da ste vi igrali fino . Narod odlucuje i neka bolji pobijedi .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije