Srpski mediji

Ledeno doba u srpsko-hrvatskim odnosima

Foto: Reuters/PIXSELL
Ledeno doba u srpsko-hrvatskim odnosima
24.11.2014.
u 10:29
Šešeljeve izjave su zapravo slične i jednostrane kao i hrvatske, samo iz sasvim suprotnog ugla, pa zato zvuče skandalozno - kaže politički analitičar Đorđe Vukadinović
Pogledaj originalni članak

Beogradski Blic ocijenjuje da su se zadnjih dana zamrzli odnosi Beograda i Zagreba, a sve zbog kritika Zagreba na puštanje na privremenu slobodu Vojislava Šešelja na koje Beograd nije odmah odgovarao. Članovi Vlade Srbije su poručili kako su zahtjevi političara iz Zagreba da Beograd "utječe na Šešelja" ili se "ogradi od njega" politikanstvo jer "u Hrvatskoj je počela kampanja za predsjedničke izbore i svakodnevno bavljenje Srbijom služi za jeftine bodove", rekli su ovih dana srpski vicepremijer Ivica Dačić i član vlade Rasim Ljajić.

- U Hrvatskoj se ide u susret predsjedničkim izborima, a imaju i stalne prosvjede "dragovoljaca". Veterani su tamo brojni i utjecajni u javnom životu i nameću politički ritam. Zbog toga im se hrvatska vlast ne želi previše zamjerati - ocjenjuje za Blic, analitičari Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam dodajući kako je za puštanje Šešelja odgovoran Haag, a ne Beograd i čudi ga što se srpski političari uopće oglašavaju tim povodom.

Ovaj analitičar drži kako je Šešelj samo povod, a problemi između dvije zemlje su "mnogobrojni", komunikacija između predsjednika država, Josipovića i Nikolića je "od samog starta loša", a "i
suradnja dvije vlade je teško vidljiva".

- Vlasti u Beogradu nisu smjele sebi dozvoliti da se u ime dobrosusjedskih odnosa događaji iz 90-tih promatraju samo crno ili samo bijelo. U hrvatskoj javnosti postoji politička i psihološka inercija u nekritičkom tumačenju ratnih događanja. Šešeljeve izjave su zapravo slične i jednostrane kao i hrvatske, samo iz sasvim suprotnog ugla, pa zato zvuče skandalozno - kaže politički analitičar Đorđe Vukadinović.

>> 'Hrvatska je haaške optuženike dočekala kao heroje, a mi Šešelja nismo'

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 43

TA
takitako
13:40 24.11.2014.

bolje je ledeno nego toplo.. vukovar ne smije biti ponovljen, ne sada kada smo u nato

Avatar marengo2
marengo2
13:23 24.11.2014.

Sa Srbijom nisu potrebni nikakvi odnosi,potreban je "Kineski zid"...

ZA
Zahumlje
11:30 24.11.2014.

Sto ledeniji to bolje. Jos uvijek ima mnogo usijanih glava i sve one trebaju da se olade.