SPORA, ALI DOSTIŽNA

Lažirao smrt da pobjegne pred američkim vlastima, našli ga na respiratoru u Škotskoj

Foto: REUTERS
Lažirao smrt da pobjegne pred američkim vlastima, našli ga na respiratoru u Škotskoj
14.01.2022.
u 08:57
Pronašli smo brojne njegove žrtve. Znali smo ako podignemo optužnicu i ako su ti podaci javi da ga više nećemo pronaći - priopćio je državni tužitelj.
Pogledaj originalni članak

Američke vlasti objavile su ovog tjedna detalje zanimljivog slučaja. Nicholas Alahverdian umro je 2020. godine od Ne-Hodgkinov limfoma, barem je to pisalo u njegovoj osmrtnici. U trenutku svoje 'smrti', on je bio osumnjičen za silovanje koje se dogodilo 2008. godine u gradiću Orem američke savezne države Utah. 

Tužitelj David O. Leavitt za okrug Utah objasnio je kako je 2008. godine uzet DNA uzorak sa žrtve silovanja. Međutim, to je čak deset godina stajalo u skladištu s dokazima. Nakon što je on bio izabran na svoju poziciju, naredio je da se svi dokazi DNA iz slučajeva silovanje unesu u nacionalnu bazu podataka registriranih seksualnih prijestupnika.

- Došlo je do poklapanja. Odjednom, imali smo osumnjičenog - ustvrdio je, prenosi New York Times. 

Policijski istražitelji naveli su da je Alahverdian koristio niz alijasa, uključujući i ime Nicolas Rossi pod kojim je i bio osuđen te iste godine zbog 'spolnog nametanja i javne nepristojnosti'. 

- Pronašli smo brojne njegove žrtve. Znali smo ako podignemo optužnicu i ako su ti podaci javi da ga više nećemo pronaći - priopćio je državni tužitelj.

- Mi, doduše, nemamo naviku dizati optužnicu za mrtve ljude - kazao je i dodao da je itekako moguće da je Alahverdian znao da ga istražuju. 

Alahverdian je lažirao svoju smrt. A kako bi sve izgledalo legitimnije napravio je internetsku stranicu u uspomenu na samog sebe na kojoj su sućut obitelji izrazili gradonačelnik grada Providence Jorge O. Elorza te senator Jim Langevin, što je služilo kao dodatna potvrda vlastima da je on umro. 

Nicholas Alahverdian završio je u bolnici u Glasgowu zbog COVID-19, a zbog težine svojeg stanja u jednom trenutku je bio i na respiratoru. U ovom trenutku nije poznato kako točno su američke vlasti saznale da se točno tamo nalazi, no poznato je da je škotska policija došla u bolnicu upravo prema aputku američke policije. 

Zaposlenici bolnice su identificirati Alahverdiana preko fotografije, a Interpol je temeljem njegovih otisaka i DNA uzorka otklonio svaku sumnju da nije riječ o njemu.  Škotska policija uhitila je 34-godišnjaka koji je živio u Škotskoj pod imenom Arthur Knight, a američke vlasti zatražile su njegovo izručenje. 

VIDEO: Alfie (80) nakon 20 godina vidio brata i sestru zahvaljujući svom psu


 

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

ST
stanoe
12:36 14.01.2022.

Dolijao!