Oslobođena sredstva

Lava će u travnju krenuti putem Los Anglesa, organizirani su prijevoz i smještaj

Foto: Robert Anic/PIXSELL
Prikupljen novac potreban djevojčici Lavi za liječenje u Americi
Foto: Robert Anic/PIXSELL
Prikupljen novac potreban djevojčici Lavi za liječenje u Americi
Foto: Robert Anic/PIXSELL
Zaprešić: Skupljen je sav novac potreban da mala Lava Petrušić dobije lijek u Americi
Foto: Robert Anic/PIXSELL
Prikupljen novac potreban djevojčici Lavi za liječenje u Americi
Foto: Robert Anic/PIXSELL
Zaprešić: Skupljen je sav novac potreban da mala Lava Petrušić dobije lijek u Americi
16.03.2023.
u 21:47
Odlukom suda i Centra za socijalnu skrb oslobođeno je 2,4 milijuna eura prikupljenih u sklopu humanitarne akcije "Za ratnicu Lavu - za Lavin prvi korak" kojom će se djevojčici Lavi omogućiti primanje lijeka koji joj može pomoći da prohoda. Na put prema Kaliforniji kreću krajem travnja, a tamo će zbog liječenja ostati četiri do šest mjeseci
Pogledaj originalni članak

Sud je oslobodio sva sredstva na računu djevojčice Lave Petrušić (2), a dopuštenjem Centra za socijalnu skrb i suda novac koji nakon plaćanja računa preostane smije zadržati do kraja liječenja zbog nepredvidivosti stvarnih troškova rekla je Petra Petrušić, majka djevojčice. Ovo odobrenje znači da odmah može na račun bolnice UCLA prebaciti 2,2 milijuna eura za lijek Zolgensma piše 24 sata. Djevojčica Lava pati od spinalne mišićne atrofije tipa 2, a u Hrvatskoj nije uspjela dobiti lijek koji joj može pomoći da prohoda. Nakon godinu dana pokušavanja, njeni su roditelji odlučili pokrenuti humanitarnu akciju "Za ratnicu Lavu - za Lavin prvi korak". U roku 25 dana skupili su 2,4 milijuna eura za lijek i liječenje u kalifornijskoj bolnici. Djevojčica će s roditeljima u Los Angelesu biti barem četiri pa do šest mjeseci, kako bi ju liječnici mogli nadzirati nakon primanja lijeka.

- Nakon doziranja Zolgensme neminovno je da kod svakog djeteta jetra izreagira i jetreni enzimi budu povišeni. Iz tog razloga nakon doziranja Zolgensme dijete je na terapiji steroidima i pod budnim okom liječnika. Lava svih tih mjeseci neće biti u bolnici, ali mora biti u njezinoj neposrednoj blizini kako bi se svakih 48 sati mogli raditi testovi jetrenih enzima, pratiti je i prilagoditi dozu steroida koje će svakodnevno uzimati - rekla je Lavina majka.

Objasnila je kako su uspješno nabavili avionske karte i organizirali smještaj te nestrpljivo iščekuju let preko Atlantika. - Iz Zagreba polijećemo 26. travnja u 8.20 sati, a bit ćemo smješteni u kvartu Westwood u neposrednoj blizini bolnice. U pomoć oko smještaja uključila se Hrvatska zajednica i Hrvatska zajednica franjevaca u LA-u, koja će nam također pomoći oko logistike prilikom dolaska, kao i nabave automobila tijekom boravka. Naši Hrvati otvorili su nam vrata za druženje s djecom, dječje aktivnosti i ponudili svaku pomoć - rekla je Petrušić te zahvalila svima na odazivu, humanosti i velikodušnosti.

VIDEO: U Zagrebu je počeo Festival svjetla: Predivne atrakcije nalaze se po cijelom gradu

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.