EKSKLUZIVNA SNIMKA

Laseri više nisu SF: Američka mornarica testirala najnaprednije oružje

Foto: Youtube Screenshot
Laseri više nisu SF: Američka mornarica testirala najnaprednije oružje
20.07.2017.
u 12:04
SAD testira lasersko oružje LAWS za rušenje bespilotnih letjelica
Pogledaj originalni članak

U nekada neprijateljskim vodama Perzijskog zaljeva postavljen je prvi američki (svjetski) mornarički laser, “LAWS, kratica za laserski borbeni sustav (Laser Weapons System) nije obična izmišljotina već eksperiment američke vojske i mornarice.

Postavljen je na amfibijski transportni brod USS Ponce”, izjavio je satnik Christopher Wells za CNN. CNN je bio prisutan prilikom testiranja navedenog laserskog oružja. “Precizniji je od klasičnog projektila; odličan je protiv zračnih ciljeva, ali i ciljeva na kopnu.

Može se koristiti i protiv velikog broja različitih neprijateljskih ciljeva”, dodao je Wells.

To je vjerojatno najnaprednije oružje svih vremena jer djeluje brzinom svjetlosti. Primjera radi, lasersko je oružje brže 50.000 puta od dolazeće balističke rakete.

”LAWS djeluje tako da ispaljuje veliki broj elementarnih čestica fotona prema cilju”, dodao je Cale Hughes, časnik laserskog borbenog sustava. ”Ne moramo se brinuti oko vjetra i dosega, jednostavno možemo pogoditi ciljeve brzinom svjetlosti”, izjavio je Hughes.
Prilikom testiranja, CNN je zabilježio najvažnije podatke.

 

Na početku je USS Ponce postavio svoj cilj na nebo - bespilotnu letjelicu kakvu koriste Iran, Sjeverna Koreja, Kina, Rusija i ostali američki protivnici. Ubrzo je laserski sustav pronašao cilj. ”Ne moramo pratiti metu, već se aktivacija događa brzinom svjetlosti, laserski sustav radi na osnovi 'point and shoot' – detektiramo cilj, fokusiramo se na njega, te ga neutraliziramo”, izjavio je Hughes.

U trenutku možemo laserom zapaliti krilo bespilotne letjelice; fotonskim česticama djelujemo temperaturom od nekoliko tisuća stupnjeva te tako rušimo letjelicu u more. “Napad dolazi tiho i nevidljivo. Laser djeluje unutar nevidljivog djela elektromagnetskog spektra te se zato zraka ne vidi i ne čuje. U potpunosti je tiha te je itekako učinkovita u onome što radi” dodao je Hughes.

Laser je nevjerojatno precizan te će se njime smanjiti kolateralna šteta u ratno doba. ”Može se ciljati određena točka na meti te je tako uništiti” dodao je Wells. ”Smanjuje i kolateralnu štetu, ne moramo se brinuti što će se dogoditi u neposrednoj blizini mete”.
Sustav od 40 milijuna dolara mora imati svoju zalihu struje koja dolazi iz generatora uz posadu od troje ljudi. Nema postoje višemilijunske skupe rakete ili određeno streljivo.

Cijena tijekom korištenja? ”Jedan dolar prilikom svakog hitca”, dodao je Hughes. Danas je laser primarno korišten za uništavanje zrakoplova ili manjih brodova.

”Projektiran je kako bi mogao biti korišten protiv ciljeva na zemlji i kopnu te je u protekle tri godine dokazano kako je itekako učinkovit”, naveo je Hughes.

Međutim, Američka mornarica razvija još i jači laserski sustav druge generacije koji će moći rušiti i rakete, međutim navedeni je projekt još obavijen velom tajnosti, ali su zapovjednik i njegova posada svjesni potencijalnih mogućnosti. Kada je CNN upitao Wellsa može li LAWS srušiti raketu, on je odgovorio 'možda' te se samo nasmijao.


 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 51

OV
Ovozemaljski
12:29 20.07.2017.

Zvjezdane staze su sve realnije...

Avatar zong
zong
12:52 20.07.2017.

Svake godine, unazad tri-četiri godine, iznenadite nas ponovo istim američkim laserom. Tko je tu dementan?!?

SE
serđo12
12:35 20.07.2017.

Slavenska braća uz oružje imaju još nešto što ovi preko Atlantika nemaju!