IZGLASAN NOVI ZAKON

Lagane plastične vrećice za nošenje 2022. odlaze u povijest

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Zagreb: Kišni zimski dan u središtu grada
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Zagreb: Ponuda lubenica na Tržnici Dolac
15.07.2021.
u 23:45
Nestaju osim vrećica i plastični štapići za uši, slamke, pribor za jelo, šalice..
Pogledaj originalni članak

Hrvatski sabor danas je izglasao novi Zakon o gospodarenju otpadom čijim se stupanjem na snagu, osam dana od objave u Narodnim novinama, zabranjuje stavljanje na tržište jednokratnih plastičnih proizvoda, plastični štapići za uši, pribor za jelo, slamke, šalice, držači balona...

Od početka 2022. zabranit će se pak stavljanje na tržište laganih plastičnih vrećica za nošenje, uz izuzetak vrlo laganih, a od 3. srpnja 2024. i proizvoda koji imaju čep ili poklopac izrađen od plastike. Plastičarska industrija je, podsjetimo, upozoravala kako će zbog zabrane plastičnih vrećica za nošenje, koje su u pandemiji COVID-19 dodatno dobile na vrijednosti – i za njima je, kako tvrde, i rasla potražnja – u probleme doći 30-ak tvrtki s oko 800 radnika, mahom u ruralnim krajevima.

Predlagali su da zakonodavac od proizvođača zatraži minimalni udio recikliranog materijala – za plastične vrećice debljine od 15 do 30 mikrometara u konačnom proizvodu od 50%, a debljine od 31 do 50 mikrometara od 80%, čime bi se dio plastičnog otpada vratio u proizvodni proces u obliku sirovine.

No nije prošlo. Lagane plastične vrećica za nošenje od 15 do 50 mikrona (građani ih zovu i tanke vrećice) od iduće godine tako odlaze u povijest. Iz Udruge Prijatelji životinja, koja je još 2008. pokrenula kampanju i peticiju za zabranu plastičnih vrećica, pozdravljaju novu zakonsku odredbu.

– Zalagali smo se i za zabranu najtanjih jednokratnih plastičnih vrećica, što nije prihvaćeno, iako u trgovinama postoji ponuda višekratnih praktičnih mrežica. Te najtanje vrećice troše se nemilice i trebaju se riješiti obavezom naplate i jasnom regulacijom, što se može propisati podzakonskim aktima – poručili su.

Ističu kako kupci bez razmišljanja koriste besplatne najtanje jednokratne plastične vrećice i kada, primjerice, kupuju samo jedan komad voća ili povrća, zbog čega ih gomila završava u mješovitom otpadu i u prirodi te onečišćuju okoliš plastikom.

VIDEO Marija Selak Raspudić: Đaci su online nastavu osjetili kao traumu, škola uživo i socijalizacija moraju biti prioritet

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

Avatar drug Joža
drug Joža
00:16 16.07.2021.

Prijatelji životinja? Koliko imate članova? 500? 1.500? 5.000? U Hrvatskoj živi 4 mil. ljudi, prema tome vi ste beznačajna manjina na nivou statističke greške, ali vrlo lajavi pa se čini da vas je više od statističke greške.

PV
prcko.vitamincic
06:19 16.07.2021.

E ako ovaj zakon ne zaustavi globalno zatopljenje i ove poplave i tornada onda ništa neće. Svaka čast autoru zakona i ako može samo da objasni zašto u Americi niču tvornice plastike kao gljive poslije kiše.

DU
Deleted user
06:28 16.07.2021.

Slijedeći napredak je u smjeru obitelji Kremenko i kamenih tv-a.