Kaznena odgovornost

Kuščevićev je ključni dokaz da nije kriv kao i Sanaderov

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Lovro Kuščević
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Lovro Kuščević
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Lovro Kuščević
10.07.2019.
u 15:18
Bivši ministar nedvojbeno je koristio svoj položaj i u osobnom interesu, odnosno u korist off-shore tvrtki, ali bitne odluke donosilo je Općinsko vijeće
Pogledaj originalni članak

Iako je Lovro Kuščević i na objavi svoje ostavke rekao da je ponosan na sve što je učinio kao načelnik općine i ministar, besmisleno je uvjeravati ga da je zabrazdio s onu stranu političkog morala kako bi osobno profitirao. Štoviše, mnogi pitaju ima li tu kaznene odgovornosti. Tako je i IDS-ov ministar turizma Veljko Ostojić 2013. podnio ostavku, a tri godine kasnije USKOK je izvijestio kako nema kaznenog djela u tomu što je Ostojićeva šogorica kupila zemljište za milijun kuna pa ga nakon urbanizacije prodala za 25 milijuna kuna.

Kuščević je u težoj situaciji jer je on sudjelovao u procesima prenamjene zemljišta, od kojih su se on i supruga obogatili. Ali njegov je ključni dokaz to što o prenamjeni nije odlučio on, nego Općinsko vijeće Nerežišća. Tako se i bivši premijer Ivo Sanader branio dok mu je sudac Ivan Turudić u slučaju Ina-MOL rekao kako je “iskoristio svoj nedvojbeni utjecaj nad članovima HDZ-a i tadašnje Vlade da MOL-u prepusti Inu”. S tim da je Sanader bio optužen za mito.

I Kuščević je nedvojbeno koristio svoj utjecaj kako bi Općinsko vijeće Nerežišća donijelo izmjene Prostornog plana u korist off-shore tvrtki kojima je tako povećana vrijednost zemljišta jeftino otkupljenog od mještana te kako bi na mjestu “staja” bila omogućena gradnja stambenih zgrada. Ali Kuščević nije bio čelnik tijela koje je o tomu odlučilo. To što je on nagovarao vijećnike, ili postavio ljude od povjerenja da vode procese u kojima se obogatio, nije bilo politički korektno. Ali odgovornost, i to politička, je na vijećnicima.

Kuščević je iskoristio funkciju i za svoje interese, ali posredno pa je dvojbeno može li se to podvesti pod opis nekog kaznenog djela. Čak i da su off-shore tvrtke fingirale megaprojekt kako bi profitirale na preprodaji zemljišta, nema dokaza da je on to mogao znati. I u slučaju bogaćenja na teret vjerovnika bivše tvrtke pitanje je kažnjivosti tog nemorala.

VIDEO Ivo Sanader: Ovo je jedan od najbezveznijih predmeta

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

DH
dalibor.hren
17:45 10.07.2019.

To su još uvijek pašnjaci koji čekaju da se ovan vrati doma, na domaću spizu!

NT
Nikola Turajlić-jaružalo
15:48 10.07.2019.

Okolnost da je naš Lovre bio inicijator prenamjene poljoprivrednog u gradjevinsko zemljište i od toga profitirao nije nikakvo kazneno djelo, već je u pitanju moralni odnos prema svojim sugradjanima koji o tome nisu na vrijeme bili informirani pa su jeftino prodali svoja zemljišta. Što se pak tiče projekta medicinskog kompleksa, pitanje je da li su prodavci zemljišta izgubili ili su profitirali prodajom kozojebine. U koliko investicija ne bude realizirana, kupcima će ostati kozojebina, koja je koštala dosta novca. Medjutim čisto je kazneno djelo oštećenja povjerilaca i države zbog prodaje ispod cijene gradjevinskog objekta našem Lovri iz njegove "bivše tvrtke", koja je potom puštena niz vodu. Fiktivno prenesena tvrtka na švagora ili brata, koji su mu prodali nekretninu za cijenu preuzimanja otplate preostalog kredita, je toliko okato oštećenje povjeritelja, da će to teško progutati i neovisna pravna država. Živi bili pa vidjeli. Lijep pozdrav tankoćutnom administratoru (u koliko je sada u službi na braniku digniteta svekolikog Hrvatstva), branitelju lika i djela našeg Vrhovnika Franje i grofa Djure od Petrinje i daljih dvije stotine vrhovnikovih velemoža, kao i sadašnjih hrvatskih državnih poglavara.

VA
vadis
18:06 10.07.2019.

Jasno da je Kuscevic lupez. USKOK treba procesljati kako je stekao imovinu. U Plenkovicevoj Vladi ima najmnje jos 5 ministara koji imaju prste u pekmezu. Zalosno je to ljudi moji. Ides u politiku da krades svoju drzavu!?