zakon unije

Kroz sustav uzbunjivanja RH upozorena na mljevenu papriku

Foto: Davor Javorović/Pixsell
Kroz sustav uzbunjivanja RH upozorena na mljevenu papriku
01.07.2015.
u 00:15
Države članice EU mogu kroz sustav iRASFF u realnom vremenu razmijenjivati informacije o pojavi opasne hrane
Pogledaj originalni članak

Zakonima Unije uspostavljen je, još davne 1979., sustav brzog uzbunjivanja o rizičnoj hrani i stočnoj hrani RASFF, a u 2014. sustav je zabilježio rekordan broj prijava hrane i stočne hrane koja je opasna za zdravlje - točno 751. Najčešće se radilo o visokoj koncentraciji žive u ribama, alfatoksina u orasima i salmonele u piletini.

Države članice EU mogu kroz sustav iRASFF u realnom vremenu razmijenjivati informacije o pojavi opasne hrane. Primjerice, Velika Britanija je 20. svibnja ove godine obavijestila niz zemalja, među njima i Hrvatsku, o salmoneli pronađenoj u mljevenoj paprici iz Španjolske.

>> Jedinstveni patent uvodi 25 država, RH, Poljska i Španjolska ne

>> Četvrta direktiva o pranju novca uvodi transparentnost korporacija

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

OB
Objektivno...
06:38 01.07.2015.

Zato kod nas ta paprika košta samo 3 kn za 100 grama a normalna je preko 10 kn

CA
Cafa
23:14 04.07.2015.

Ja samo zagrabim te mljevene paprike s teniskih terena - super fino.

Avatar nekakav
nekakav
07:39 08.07.2015.

čemu plašite narod? pa svima je kristalno jasno da u uniji vrijede strogi sanitarni uvjeti za proizvodnju hrane, i općenito zapadni proizvodi su sigurni. nije to kineska bofl roba, ili vijetnam, indija, bangladeš. to je made in espana, france, germany, italy, uk, bl, nl, i slično! druga stvar što većina klaonica u uniji ne može zadovoljiti ruske zdravstvene standarde koji se odnose na ispravnost hrane. nisu mogle ni proslavljene hrvatske klaonice, a kud će tamo neka masna hala iz belgije, danske! kako su svi brzo zaboravili da je hrvatska proizvodila kvalitetnu hranu, pšenicu, krumpir, paradajze.... čim u trgovinama imate robu s različitim cijenama, uzimate najjeftiniju. vama dostupniju. o zdravlju pričate samo s prijateljima i liječnicima.