HAŠKI SUD

Kronologija izricanja presude: Večernjakov dopisnik opisuje dramu kojoj je svjedočio u sudnici

Foto: Reuters/PIXSELL
Slobodan Praljak
praljak
praljak
Foto: Reuters/PIXSELL
Slobodan Praljak
Foto: Tomislav Krasnec
Haaški sud
Foto: Tomislav Krasnec
Haaški sud
Foto: Tomislav Krasnec
Haaški sud
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Slobodan Praljak
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Slobodan Praljak
30.11.2017.
u 21:59
Pogledaj originalni članak

Donosimo kronologiju drame u haaškoj sudnici kojoj je uživo iz hrvatskih tiskanih medija nazočio samo Večernjakov dopisnik:

08:00 - Praljak i ostalih petero osuđenika pod policijskom pratnjom prevezeno iz UN-ove pritvorske jedinice u zatvoru u Scheveningenu do zgrade ICTY-a u Haagu. Običaj je da tijekom vožnje svi haaški optuženici nose i pancirne košulje, za slučaj oružanog prepada. Prolaze i razne kontrole, no očito ne dovoljno detaljan pretres.

10:00 - Počinje izricanje presude. S galerije vidimo da Praljak sjedi vrlo mirno, za razliku od, primjerice, Brune Stojića koji rukama prebire po žici od slušalica, ili Jadranka Prlića, koji zapisuje dijelove presude u svoj blok, Praljkove ruke su sve vrijeme mirno sklopljene.

11:35 - Čuvši potvrdu presude i svoje zatvorske kazne, Praljak ostaje stajati, poručuje da nije ratni zločinac i da s prijezirom odbacuje ovu presudu, te naglo poteže iz bočice koju je skrivao u ruci. Kamera to više nije prikazala, ali s galerije vidimo kako mu se lice crveni i poprima bolni grč. Popio je otrov. Zasjedanje se prekida, spušta se zastor.

12:15 - Hitna pomoć stiže u zgradu Tribunala, više od 40 minuta nakon samog događaja. Pritvorski liječnik bio je prisutan pored sudnice i odmah pružio pomoć, no ekipa Hitne pomoći s punom opremom nije bila u pripravnosti u ili pored zgrade suda, već je bila pozvana i trebalo joj je dosta dugo da dođe. Osim bolničara, stižu i specijalne ekipe za očevid. Izgleda kao CSI: Den Haag.

12:55 - Hrvatska veleposlanica u Nizozemskoj na galeriji sudnice, već dulje od sat vremena čeka da netko udovolji njezinu službenom zahtjevu da joj se priopći u kakvom je stanju hrvatski državljanin Slobodan Praljak. Večernjakov Tomislav Krasnec jedini je novinar iz hrvatskih tiskanih  medija nazočan u sudnici.

13:22 - Kola Hitne pomoći pod policijskom pratnjom izlaze na stražnji izlaz Tribunala i jure prema bolnici. U njima je Slobodan Praljak, poslije će se doznati da je u tom trenutku još živ, no očito se bori za život. Dr. Falke, glavni liječnik UN-ove pritvorske jedinice u Scheveningenu, viđen kako napušta zgradu Tribunala na glavni izlaz. 

14.00 - Supruga Slobodana Praljka, koja se nalazi u Hrvatskoj jer sam Praljak nije dopuštao članovima obitelji da dolaze na suđenje, prima telefonski poziv kojim je obavještavaju da je Slobodan Praljak preminuo u bolnici u Haagu. Tribunal joj izražava sućut. Do 14:30 Praljkova supruga javlja tu informaciju i suprugama nekih od ostalih Praljkovih suosuđenika.

17:11 - Glasnogovornik tribunala izlazi pred novinare i službeno potvrđuje da je Praljak “preminuo danas u bolnici u Haagu” nakon što je čuo potvrdu presude za ratne zločine i popio “tekućinu” od koje mu je odmah pozlilo. “Odmah mu je pružena pomoć i istovremeno je pozvana Hitna pomoć”. Na zahtjev suda, nizozemska policija pokrenula je neovisnu istragu

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 17

KT
Kolo_Tg
22:02 30.11.2017.

Eto problema za masonsku druzinu ispred njih europski samuraj odlazi u vjecnost.

DO
domolub
02:10 01.12.2017.

nitko se nepita kako je doso do otrova .tribunal treba za to odgovarat i HR vlada nesto poduzet

Avatar lokalpatriot ri
lokalpatriot ri
22:33 30.11.2017.

Dosta više...Rat je davno završio. Osuđen je tko je osuđen. Krivi su i ovi naši i oni njihovi...Boli me briga! Treba ići naprijed i gotovo. Što ćete ponuditi djeci? Mladića i Praljka?! Ili 21. stoljeće?Kakve minute šutnje, kakve svijeće, kakve crne molitve, čista debilana! Cijeli svijet ide naprijed, ali mi nazad, još malo i hodat ćemo četveronoške. Bježite djeco, ako ikako možete...