Trebao je novac

Krivotvoritelju Gotovinine putovnice sudi se i zbog droge

Foto: 'Anto Magzan/PIXSELL'
Krivotvoritelju Gotovinine putovnice sudi se i zbog droge
16.04.2012.
u 17:52
Nosio sam vrećicu u Beč za 1000 eura, trebao mi je novac jer je u to vrijeme moja supruga bila jako bolesna – kazao je Ivica Smolić
Pogledaj originalni članak

– Trebao mi je novac jer je u to vrijeme moja supruga bila jako bolesna. Zato sam pristao na ponudu Franje Katavića. Rekao mi je da tu vrećicu odnesem u Beč, za što sam trebao dobiti 1000 eura. Mislio sam da je u vrećici marihuana, no kasnije sam doznao da je bio kokain – kazao je Ivica Smolić (56) na zagrebačkom Županijskom sudu.

Tim je riječima on zapravo priznao svoje sudjelovanje u krijumčarenju kokaina koje je, prema optužnici Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu, organizirao Franjo Katavić. Katavić je inače do ovog slučaja široj javnosti bio poznat kao osoba koja je svojevremeno krivotvorila putovnicu na ime Kristijan Horvat kojom se tijekom bijega koristio haaški optuženik general Ante Gotovina.

Katavić je u ožujku 2010. uhićen u Austriji, a prema optužnici do njegova uhićenja funkcionirao je krijumčarski lanac preko kojeg je od studenog 2009. do ožujka 2010. droga iz BiH preko Hrvatske krijumčarena u Austriju i Švicarsku. Osim Katavića i Smolića, još je optužen Mladen Šekerija koji se tereti da je organizirao krijumčarenje marihuane iz BiH u Švicarsku. Prema optužnici u BiH je od Ilfada Hodžića kupljeno osam kilograma marihuane, no 11. prosinca 2009. u Zagrebu je uhićen kurir s pošiljkom droge.

Na optuženičkoj klupi, osim Katavića, Šekerije, Smolića i Hodžića, još je i Željko Vrhovec, dok je postupak za Iliju Majstorovića i Nedžada Kurtovića razdvojen. Katavić, Šekerija i Vrhovec zanijekali su krivnju, dok su Smolić i Hodžić priznali to za što ih se tereti.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

GS
globalpress=SS
20:00 16.04.2012.

Da.... baš pravi tajming pred pravomoćnu presudu Gotovini. Hrvatski su vlastodršci i više nego prozirni s bljuvotinama po medijima. Bilo bi nam bolje da uopće ne postoje.