Osijek dobiva krematorij

Kremiranje će koštati 3000 kn, no ušteda će biti na prijevozu pokojnika

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
Osijek: Na Centralnom groblju predstavljen projekt izgradnje krematorija
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
Osijek: Na Centralnom groblju predstavljen projekt izgradnje krematorija
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
Osijek: Na Centralnom groblju predstavljen projekt izgradnje krematorija
28.10.2020.
u 06:30
Projekt financira Grad Osijek, vrijedan je 3,5 milijuna kuna, od kojih su dva milijuna kreditno zaduženje
Pogledaj originalni članak

Osijek će uskoro dobiti krematorij, i to tek drugi po redu u Hrvatskoj, iza onoga zagrebačkoga, otvorenoga prije tri desetljeća. Adresa će mu biti na Centralnome groblju, a prva kremiranja mogla bi biti odrađena već u siječnju.

Gradi se i novi kolumbarij

- Sva je oprema stigla, trenutačno se gradi peć, a trebala bi biti završena do sredine prosinca. Obučit ćemo, potom, pet djelatnika za rad u krematoriju. Interes je građana za tu uslugu velik, posebice posljednje dvije-tri godine. Primijetili smo da će se dosta ljudi odlučiti za kremaciju baš zato što će to biti moguće u Osijeku, da ih se ne vozi u Zagreb. Inače, naš će krematorij opsluživati građane u krugu od stotinjak kilometara - navodi Hrvoje Ostrički, direktor Ukopa, gradske komunalne tvrtke.

Ukupna će cijena kremiranja biti oko 3000 kuna, a slična je i u Zagrebu, no Slavonci će ubuduće uštedjeti 2500 kuna, koliki je trošak prijevoza pokojnika i urne. Inače, godišnje se u Zagrebu kremira više od stotinu Osječana, a taj broj raste doslovno svaki mjesec.

- Uzme li se u obzir i okolica, statistika je daleko veća. Usto, kod nas će se spaljivati i patološki otpad iz desetak bolničkih ustanova, neće više biti odvožen u Zagreb - dodaje direktor.

Gradi se i novi kolumbarij sa 184 kasete, a u svaku stane od 6 do 8 urni. Sagrađen je lani i ružičnjak za posipanje pepela, po kojemu su dosad posuta dva pokojnika, no interes je, kaže direktor, velik. Urne se mogu polagati i u postojeća grobna mjesta, što će također smanjiti trošak pogreba. Inače, klasičan pogreb s ispraćajem u Osijeku stoji 7500 kuna.

- Izgradnjom krematorija postavit ćemo novi komunalni standard ne samo u gradu nego i u Slavoniji i Baranji. Trenutačno je u Zagrebu postotak kremacije 50 posto i kremirano je oko 130.000 pokojnika. Što se tiče trenda u EU, Njemačka je na 50 posto, Švedska na 95, a Slovenija na 88 posto kremacije, s tim da u samoj Ljubljani taj postotak iznosi 93 posto - iznosi statistiku Boris Piližota, dogradonačelnik Osijeka.

Projekt financira Grad Osijek, vrijedan je 3,5 milijuna kuna, od kojih su dva milijuna kreditno zaduženje.

- Pomno smo pazili da uzmemo u obzir trenutačnu zgradu mrtvačnice i postojeću infrastrukturu pa smo tako do maksimuma smanjili troškove izgradnje - dodaje Piližota. Prije četiri godine, inače, Ukop i Grad Osijek predstavili su daleko veći projekt krematorija, od čak 55 milijuna kuna, za koji bi se novac tražio i u fondovima EU. Od toga se, očito, odustalo.

Preuređenje mrtvačnica

- To je krasan projekt, ali rađen je u drugo vrijeme, 55 milijuna kuna puno je novca i za Hrvatsku, ne samo za Osijek. Mi smo se odlučili preurediti dvije mrtvačnice i u njih postaviti vrhunsku peć za kremaciju pa je to daleko isplativije za Grad Osijek - kaže Ostrički.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

DP
delmata.pakleni.otok
12:31 28.10.2020.

laki topalović: krematorijumi su budućnost hrvatske... hahaha...