Prva klapa

Kralj sapunica Majetić režira ratni serijal ‘Bitka za Vukovar’

Foto: Krunoslav Petrić/Pixsell
Kralj sapunica Majetić režira ratni serijal ‘Bitka za Vukovar’
01.04.2010.
u 19:58
– Plan nam je kronološki obraditi rat u Vukovaru, i to krenuti od izbora i demokratskih promjena pa preko razaranja grada do zločina na Ovčari – kaže redatelj Roman Majetić.
Pogledaj originalni članak

U Vukovaru je počelo snimanje dokumentarnoga serijala “Bitka za Vukovar”.

– Serijal će biti nešto sasvim drukčije od svega što je dosad snimljeno o Vukovaru. Plan nam je kronološki obraditi rat u Vukovaru, i to krenuti od izbora i demokratskih promjena pa preko razaranja grada do zločina na Ovčari – kaže redatelj Roman Majetić.

I 3D animacije

U rekonstrukciji nekih događaja sudjelovat će glumci i statisti, ali i 3D animacije. O ratnim zbivanjima govorit će branitelji i građani koji su to preživjeli, političari, vojni analitičari. Koristit će se i znanstveno utvrđene činjenice o Vukovaru te dosad neprikazani videozapisi. Majetić će odgovore pokušati dobiti i od časnika i vojnika JNA te pripadnika srpskih paravojnih postrojbi.

– To neće biti pokušaj da se pravdaju za sve učinjeno tijekom rata jer svima je jasno što se događalo 1991. No, da bi se kvalitetno obradile neke teme, moramo tražiti i odgovore druge strane – najavljuje redatelj.

Zamišljeno je da se serijal Bitka za Vukovar obradi kroz šest tematskih cjelina. Već je počelo snimanje dviju, Ovčara i Posljednji dani Vukovara, koje obuhvaćaju zbivanja u bolnici. Snimanje bi moglo biti završeno do kraja jeseni, a pilot-epizoda trebala bi biti prikazana na obljetnicu pada Vukovara, 18. studenoga.

– U ovaj projekt ušli smo jer želimo Vukovar i njegove branitelje prikazati na pravi način. Od političara iz tog doba tražit ćemo odgovore koje dosad nismo uspjeli dobiti. Pokušat ćemo razjasniti i neke kontroverze poput one je li proboj bilo herojstvo ili dezerterstvo, je li zapovjednik trebao biti u Vukovaru, kriminalizacija branitelja i Vukovaraca, njihova uhićenja, ali i odgovor na pitanje zašto nikada nije došla najavljena pomoć u ljudstvu i naoružanju – rekao je Stipe Majić, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Trpinjske ceste, koji je i inicijator projekta. Nimalo mu ne smeta, kaže, što serijal snima Roman Majetić koji se proslavio snimanjem sapunica.

– Majetić je profesionalac koji se dokazao. Zna svoj posao, a posjeduje i vrhunsku opremu pa će serijal biti na razini vrhunskih inozemnih dokumentaraca. Sva sredstva koja prikupimo za snimanje serijala za to ćemo i potrošiti, za razliku od nekih – rekao je Majić. Snimanje dokumentarno-ratnoga serijala izazov je i za Majetića.

Bio sam izvjestitelj 1991.

– Ovo mi je velika čast i izazov. Usto, dobit ću i neke odgovore za sebe jer sam 1991. nekoliko puta kao ratni izvjestitelj bio u Vukovaru – kazao je Majetić.

Snimanjem novog serijala zadovoljni su i branitelji.

– O ovom gradu treba što više snimati. Gledamo filmove o Vijetnamu, Afganistanu, ali ne i o Vukovaru. Kao da se Hrvatska stidi rata i svega što se tu događalo. Nadam se i nekim odgovorima jer Vukovar je i dalje obavijen velom tajne – zaključio je Danijel Rehak, predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora.

predsjednik nije optimističan

Milanović: Sutra dolazi kriza, siguran sam sto posto. Moramo ostati hladne i trezvene glave

"Ovo je posebno i rijetko vrijeme iz kojega moramo izvući maksimum onoga što nam se nudi. Jer sutra dolazi kriza, siguran sam sto posto. Vjerujem da u slučaju Hrvatske ne dolazi opasna, ratna, egzistencijalna kriza. Mislim da smo od toga zaštićeni i da taj film nećemo gledati. Ali ne smijemo živjeti da će ovo što se trenutno događa trajati vječno, neće. Moramo uzeti sve što nam se nudi", kazao je Milanović.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 16

BI
bizzwizz05
23:51 01.04.2010.

zna on što se prodaje.

Avatar DZvonimir@KNIN
DZvonimir@KNIN
11:32 03.04.2010.

Ajde sad \"udarnicki\" ocistite vas dvoje taj zid.:)

LU
luena
23:04 01.04.2010.

storm... sta ti lupetas,nije ti jasno da je vasa istina samo vasa,a u cijelom svijetu znaju da lazete...Samo nece nitko da se sa vama prepire,jer sa budalama netreba posla imati.