Apel Međunarodne udruge sudaca

Kraj vladavine prava u Turskoj: Razriješena četvrtina svih sudaca i tužitelja, većina pritvorena

Foto: Reuters
Erdogan
Foto: Reuters/PIXSELL
Erdogan
Foto: Reuters
Erdogan
Turkish President Tayyip Erdogan and his wife Emine Erdogan attend Democracy and Martyrs Rally, organized by him and supported by ruling AK Party (AKP), oppositions Republican People's Party (CHP) and Nationalist Movement Party (MHP), to protest against
25.03.2017.
u 15:21
Potlačeno pravosuđe kao instrument moći?
Pogledaj originalni članak

Međunarodna udruga sudaca je zabrinuta da će već potlačeno pravosuđe biti pretvoreno u potpuno ovisan instrument moći. I Venecijanska komisija Vijeća Europe dijeli ta strahovanja.

Udruga prati situaciju u Turskoj od 2014. prema kojoj se tamošnje Visoko vijeće sudaca i tužitelja koristi za discipliniranje sudaca i tužitelja koji su i puno prije pokušaja državnog puča bili stavljeni na listu za razrješenje bez individualiziranja razloga i provođenja odgovarajućih postupaka.

Na taj način od 15. srpnja 2016. godine ukupno po 24 posto sudaca (2538 od ukupno 10382) i tužitelja (1121 od 4622) je razriješeno, a većina je i pritvorena. Za primjer onima koji su ostali na dužnostima ili su nedavno imenovani bez dovoljno iskustva.

Stoga je više nego dvojbeno da je tursko pravosuđe neovisno.

Međunarodna udruga sudaca uznemirena je i zbog analize Venecijanske komisije Vijeća Europe vezano za predložene izmjene turskog Ustava prema kojoj je neovisnost pravosuđa u velikoj opasnosti zbog odlučujućeg utjecaja predsjednika države Recepa Tayyipa Erdogana na Visoko vijeće sudaca i tužitelja koje nadzire imenovanje, napredovanje, premještaj, discipliniranje i razrješenje sudaca i tužitelja. 

Navode i da uvođenje predsjedničkog sustava traži snažnu sudsku kontrolu, a ustavni amandmani oslabit će ionako neprikladan sustav sudske kontrole izvršne vlasti.

Međunarodna udruga sudaca ističe da njihov apel nije usmjeren protiv turskog naroda i nacije, već se temelji na zabrinutosti da Turska može izgubiti svoje temeljne vrijednosti koje dijeli s drugim demokratskim društvima.

S obzirom i na mišljenje Venecijanske komisije i prije nekoliko dana objavljenog otvorenog pisma Europske udruge sudaca, Međunarodna udruga sudaca smatra da takav razvoj događaja vodi kraju vladavine prava u Turskoj.

Pozivaju sve dobronamjerne građane u Turskoj i u ostatku Europe da budu svjesni što se događa u Turskoj, doprinesu ponovnom uspostavljanju neovisnog pravosuđa u Turskoj, uvjere turske vlasti da oslobode i ponovno postave neopravdano razriješene suce i tužitelje i pomognu turskom narodu da imaju zajamčeno neovisno pravosuđe koje štiti njihova prava i slobode.

>> Juncker: Turska će prijeći 'crvenu liniju' ako uvede smrtnu kaznu

>> Erdoğan: Ako ste hrabri zabranite Židovima kapice

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 9

DU
Deleted user
18:18 25.03.2017.

Erdogan želi u Turskoj uvesti smrtnu kaznu, moj prjedlog je kada se to prihvati da prvo i to odma na Erdoganu primjene taj novi zakon.

Avatar Bekrija
Bekrija
15:37 25.03.2017.

,Erdogan mora pasti!

MX
Mister X
20:52 25.03.2017.

Kraj vladavine prava u Turskoj: Mislim da bi cijela EU trebala crninu da nosi od žalosti . Pa to je pre strašno tako to pogađa specijalno neke države da i žalost zbog neuspijelog puča ( pokušajau ubojstva Erdogana !) ! nemogu da spavaju već mijesecima !!! I Debelo naoružavanje Kurda glavnih neprijataelja Turaka i drugih ( Irak ) .. Zamislite nemaju slobodu mnogi koji su vojnom silom krenuli da riješe demokrata istim receptom kao u Ukrajini ; gdje mutavi Putin nije vodio računa tamo gdje treba . Zato ima danas sankcije ... Kako uskoro nema više neprijataelja tamo Pobjeđuje se ponovo Irak , Gadafi je pao Sirija u kameno doba bombana i opozicija naoružana ... Uskoro bi bilo dosadno jako tamo zato je Erdogan sodomista u Njemačkoj nazvan """kroz komediju """ I ucijenuje EU kažu ; <turci su spasili 4 miliona izbjeglica od smrti u Siriji dok se kako kažu Turci nešto drugo prića za njemce što su radili sa drugim kolkio ono priznaju 6 miliona .... To smo sve na Njemačkoj Tv vidjeli cijeli duel pristaša i protivnika .. Braniti referendum i stalno optuživati haloooo Merkel nije diktator.!??? Koliko stotina tisuća je izgubilo svoja radna mjesta i položaje istoč nih njemaca kad su se spojili sa DDR Turci znaju isto da se brane... Kako svi izvan Turske znaju da su svi optuženi u Turskoj nevini ???? Špijunaža do kostiju ???