Rafinerija Sisak

Kraj 1. faze modernizacije, koking je još na čekanju

Foto: 'Nikola Cutuk/PIXSELL'
Kraj 1. faze modernizacije, koking je još na čekanju
15.10.2010.
u 06:05
Ovaj tjedan počinje redovni remont sisačkog pogona u kojem će se na proizvodni proces spojiti i novi pogon izomerizacije
Pogledaj originalni članak

Danas i sutra obustavlja se rad svih postrojenja sisačke Rafinerije, radi redovnog remonta, koji će ovaj put biti iskorišten i da bi se u rafinerijski sustav priključilo novo postrojenje Izomerizacije. Tako će se do kraja godine završiti tzv. prva faza modernizacije.

– U sklopu ove faze modernizacije već smo završili dva važna projekta. Izgradnjom postrojenja za izdvajanje sumpora iz rafinerijskih plinova, tzv. Claus-postrojenja, 2008. godine osjetno je smanjena emisija sumpornog dioksida i sumporovodika, a postrojenjem za hidrodesulfurizaciju benzina omogućena je proizvodnja benzina Euro V kvalitete. Moram spomenuti da smo prvi u Hrvatskoj proizveli taj benzin najviše kvalitete. Izomerizacijom ćemo moći proizvesti još jednu komponentu, čijim ćemo umješavanjem povećati proizvodnju tog benzina. Ovom fazom modernizacije napokon smo postigli i kontinuitet proizvodnje, što znači da više neće biti čestih prekida u primarnoj i sekundarnoj preradi – objasnio je direktor Rafinerije nafte Sisak Damir Butković. Ti su česti prekidi proizvodnje znali izazvati prekomjerna zagađenja.

Završetkom ove faze, ulaganja u modernizaciju Rafinerije neće biti obustavljena. Kako je na tribini Inicijative građana za održivi razvoj rekao direktor Butković, u planu je ostvarenje više projekata na zaštiti i poboljšanju kakvoće zraka u Sisku. Prednost je dobio projekt zatvaranja tzv. Blow-down sustava na postrojenju Kokinga, kako bi se smanjila svakodnevna satna prekoračenja u emisiji sumporovodika, koja su posebno izražena između 19 i 21 sat.

– Podizanjem kapaciteta za odsumporavanje dizelskih goriva prekoračenja će se smanjiti 60 do 70 posto. Natječaj za glavni projekt upravo raspisujemo – rekao je Butković.

Butković se nije mogao očitovati o konkretnim vremenskim rokovima do kada bi se trebala dovršiti druga faza modernizacije, a ne zna se ni kada će biti sagrađeno novo koking postrojenje, koje je glavni trenutačni izvor onečišćenja zraka.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.