NEPRAVOMOĆNA PRESUDA

Afera Vrtići: Kovačević oslobođen iako je sud imao snimku traženja mita i priznanje

Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
Afera Vrtići: Kovačević oslobođen iako je sud imao snimku traženja mita i priznanje
11.06.2018.
u 16:03
Bila je riječ o snimci  koju  je  snimio Pejić, diktafonom, bez sudskog naloga, pa ona nije bila zakonit  dokaz.
Pogledaj originalni članak

Prva  nepravomoćna  presuda  u  jednoj  od  13  afera,  koje  su  na  koncu rezultirale  optužnicama protiv Milana Bandića i više njegovih suradnika po različitim  gradskim  uredima, donesena je na zagrebačkom Županijskom sudu.

Riječ  je  o aferi Vrtići, u kojoj se Nenad Kovačević, službenik u Uredu za obrazovanje,  kulturu i sport Grada Zagreba, teretio da je dogovarao mito s poduzetnikom  Davorom  Pejićem,  čiju  je nekretninu Zagreb trebao unajmiti kako  bi  u njoj otvorio gradski vrtić. Kovačević je nepravomoćno oslobođen optužbi  zbog  nedostatka  dokaza, iako je sud imao snimku razgovora između njega  i Pejića, na kojoj Kovačević Pejića traži mito. No bila je riječ o snimci  koju  je  snimio Pejić, diktafonom, bez sudskog naloga, pa ona nije bila zakonit  dokaz. Osim toga, Pejić, koji je snimku dostavio USKOK-u, te koji  je  tijekom  istrage  ispričao  kako ga se Kovačević tražio novac, na glavnoj  je  raspravi  taj iskaz promijenio. Njegov iskaz iz istrage pak se nije  mogao  koristiti  zbog načela  kontradiktornosti, jer mu obrana nije postavljala pitanja, pa je i taj dokaz protiv Kovačevića propao. Stoga sudu nije preostalo ništa drugo do da ga oslobodi optužbe da je primio mito zbog nedostatka dokaza. Inače, prema optužnici, Kovačević je Pejiću obećao da će mu  osigurati  sklapanje  ugovora s gradom ako mu plati 1750 eura mjesečno.

Prema optužnici Pejić mu je za taj “posao” trebao dati 20.000 eura mita. Istom   presudom,   vijeća   pod   presjedanjem  sutkinje Rahele  Valentić nepravomoćno  su  osuđeni  Marko  Vučićević,  gradski  službenik optužen za trgovinu  utjecajem, Goran Kosović, vlasnik tvrtke koja se bavi zaštitom od požara,  te  dva  MUP-ova  inspektora za zaštitu od požara, Božo Ljubičić i Davor Jurić koji su primili mito. Kosović i Vučićević kažnjeni su uvjetno, dok su policijski inspektori dobili bezuvjetne zatvorske kazne od po godinu dana.  Bili  su  angažirani  oko ishođenja protupožarnih dozvola za Pejićev objekt,  a da su doista primili od njega mito kako bi cijeli proces ubrzali potvrdio je u svojoj obrani sam Kosović.

-  Za svoj angažman dogovorio sam s Davorom Pejićem 1000 eura, dok sam Boži Ljubičiću  samoinicijativno  dao  500  eura. Odmah sam mu rekao da će ljude koji  su  u tome sudjelovali trebati nagraditi. Juriću sam obećao 500 eura.
Na  kraju  sam  od  Pejića  tražio  2.500  eura  jer  je kasnio s potrebnim preinakama.  Isplatio  me  tek nakon što je dobio sve potrebne papire. I od Vučičevića sam dobio 1000 eura da isplatim inspektore - priznao je Kosović. Budući  da  se  njegov iskaz poklapao i s tajno snimljenim razgovorima njih četvorice za sud nije bilo dileme.

- Netko će reći da je u pitanju samo 500 eura, ali to se ne može dopustiti. Svojim  ste  činom  poslali poruku građanima da od službi ne mogu očekivati ništa  ako ne plate mito. Ovaj slučaj je mikroprimjer onoga što se događa u našoj  državi.  Svi  vi za svoj rad primate plaću, a to što ste se odlučili dodatno  angažirati nakon što ste primili mito zaslužuje kaznu - rekla je u obrazloženju presude sutkinja Valentić.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 19

ZV
Zvjerko
17:07 11.06.2018.

Jbt. Sabo je isto sniman bez sudskog naloga i isto tako diktafonom i isto tako tajno, ali tada je snimka prihvaćena, a ova sada nije. ZAŠTO????? Pravosuđe je zaista rak rana ove države.

DU
Deleted user
16:34 11.06.2018.

Hahaha ovo je dobro oslobodjrn jer je snimka nezakonita iako je na snimci dogovor oko uzimanja mita.Ovo je dno dna.

MA
marsovac
16:09 11.06.2018.

draga gospodo mi smo bespravna drzava, nista novoga.